Welke soorten airco’s zijn er?

Ken jij de airco’s van IZI Cool al? Deze airco’s zijn van topkwaliteit en kunnen je voorzien van zowel warme lucht als gekoelde lucht. Welke soorten airco’s zijn er? Ontdek ons volledige assortiment en samen vinden we de geschikte airco voor je woning.

Heb je interesse in onze airco’s? Neem dan snel contact met ons op voor prijzen en informatie over onze verschillende modellen:


Airco’s

Uw airco is een grote investering in uw huis, en u wilt zeker waar voor uw geld krijgen. Maar hoe weet u welke airco geschikt is voor uw huis? De evaluatie van de grootte van uw airco, het hoge rendement, de eisen van uw huis, de kwaliteit, de kosten en alle andere kenmerken van een airco is genoeg om uw hoofd op hol te brengen. Er zijn zes verschillende soorten airco’s, elk ontworpen voor een specifieke ruimte/functie. Deze zes soorten airco’s zijn centrale airco’s, ductless airco’s, raam airco’s, draagbare airco’s, hybride airco’s en geothermische airco’s.

Centrale airco’s

Een centrale airco combineert een verdamper, condensor en compressor in één unit die op het dak of op een betonnen plaat bij de fundering wordt geplaatst. De lucht wordt aangezogen door de unit en de gekoelde lucht wordt uit het huis afgevoerd via kanalen die door de buitenmuur of het dak lopen. Dit type airco kan ook worden gecombineerd met een reeks verwarmingsspiralen of een aardgasoven in het gebouw.

Mini-split airco’s

Dit is een goede keuze voor woningen die niet over een buizensysteem beschikken. Mini-split airco’s combineren een buitencompressor en condensor met één of meer binnenluchtbehandelingskasten. Deze toestellen worden aan de muur bevestigd en zijn uitgerust met ventilatoren. De binnen- en buitenunits zijn met elkaar verbonden door leidingen die het koelmiddel tussen de units laten circuleren.

Elke kamer in uw huis heeft een afzonderlijke unit die alleen die kamer koelt, vergelijkbaar met een raamunit. Deze kunnen worden geïnstalleerd zonder de muren te slopen en stellen u in staat de temperatuur in elke kamer afzonderlijk te regelen. Ze kunnen energie-efficiënter zijn, maar zijn duurder als u een heel huis wilt koelen.

Raam airco’s

Dit zijn de meest voorkomende types airco’s voor eenpersoonskamers. Alle onderdelen bevinden zich in één enkele behuizing met een thermostaatdisplay dat in een gleuf in de muur of op de vensterbank wordt geplaatst waar het toestel zich bevindt.

Mobiele airco’s

Deze unit is vergelijkbaar met een raamairco, maar kan van kamer naar kamer worden verplaatst. Hij is autonoom en staat vrij op de vloer, zodat u hem van kamer naar kamer of van flat naar flat kunt verplaatsen. Een draagbare airco heeft alleen een stopcontact nodig om aan te zetten, en u heeft een raam nodig om de uitlaatlucht naar buiten af te voeren.

Hybride airco’s

Hybride airco’s werken afwisselend op fossiele brandstoffen en op elektriciteit om geld en energie te besparen bij de werking van uw airco. In de zomer werkt de warmtepomp zoals gewoonlijk, hij onttrekt warmte aan het huis en geeft die af aan de buitenlucht. In de winter werkt uw hybride warmtepompsysteem in omgekeerde richting, waarbij warmte aan de buitenlucht wordt onttrokken en door uw huis wordt verspreid.

Geothermische airconditioning met verwarming

Een nieuwere methode van verwarming en koeling, geothermisch is in staat om warmte uit de ondergrond te halen en deze in uw huis te brengen. Een geothermische batterij wordt diep onder de grond geïnstalleerd en kan worden gebruikt om uw huis te verwarmen en te koelen. In de winter wordt warmte onttrokken aan de grond, en in de zomer wordt warmte onttrokken aan het huis en teruggevoerd naar de grond. Deze is zeer duurzaam, energie-efficiënt en heeft een langere levensduur dan andere opties.

Welke soorten airco's zijn er

Welk type airco is het beste?

Zodra u weet welke soorten airco’s beschikbaar zijn, moet u beslissen welke het beste is voor uw huis. Dit zal afhangen van uw budget, garanties en kenmerken.

Begroting

– De goedkoopste optie is een raam- of draagbare airco die een enkele kamer koelt. Natuurlijk is dit ook de minst effectieve optie. Hij koelt de kamer op dezelfde manier als een goede kamerventilator, maar doet niet veel meer.

– Een kanaalloze airco kan kosteneffectief zijn als u slechts een paar kamers wilt koelen.

– Een centrale airco is duurder, maar ook doeltreffender en gaat langer mee dan draagbare of raamairco’s.

– De duurste optie is een geothermisch systeem, maar dat kan bijna een leven lang meegaan.

Garanties

Goede fabrikanten staan achter hun producten, en de meeste airco’s zijn ontworpen om 10, 20 of meer jaar mee te gaan. Hoewel het belangrijk is om te kijken naar de garanties met de langste looptijd, is het ook belangrijk om te letten op wat de garantie dekt. Bij apparatuur met levenslange garantie is het mogelijk dat de arbeidskosten niet of alleen in het eerste jaar worden gedekt. Sommige garanties kunnen verschillende voorwaarden hebben voor verschillende onderdelen of componenten, dus het is belangrijk om te vragen naar de details van wat de garantie wel en niet dekt.

Energiebesparende kenmerken

Airco’s koelen woningen al tientallen jaren, maar pas sinds kort zijn ze veel efficiënter geworden.

1. motoren met variabele snelheid

Deze functie maximaliseert de efficiëntie van de luchtstroom door ze op verschillende snelheden te laten draaien, afhankelijk van de behoeften van uw airco op een bepaald moment.

2. automatische ventilator vertragingsschakelaar

Hierdoor kan het ventilatiesysteem na elke koelcyclus nog een korte tijd blijven draaien om de resterende koele lucht te gebruiken en naar de woonvertrekken van het huis te leiden. Op deze manier blijft de lucht niet in de airco hangen.

3. thermische expansieventielen

Wanneer meer koeling nodig is, verhoogt de klep de stroom van het koelmiddel. Wanneer minder koeling nodig is, beperkt de klep de stroom van het koelmiddel. Hierdoor kan uw airco het energieverbruik minimaliseren en toch een comfortabel binnenklimaat handhaven.

4. tweefasige koeling

Sommige airco’s met compressoren hebben twee verschillende koelcapaciteiten (hoog en laag). Op zachtere dagen wordt bijvoorbeeld de lage stand gebruikt, wat betekent dat uw airco minder energie verbruikt. Op warmere dagen wordt de hoge stand gebruikt om aan de behoeften van uw huis te voldoen. Dit geeft u meer controle over de instellingen van uw huis en uw maandelijkse kosten.

De beste airco kopen

Als u meer dan een raam- of draagbare unit heeft, is uw airco waarschijnlijk een grote investering. De bescherming van uw toestel is van essentieel belang om het jarenlang in goede staat te houden. De beste manier om uw toestel te beschermen is het volgen van deze belangrijke stappen:

– Koop de beste airco voor uw huis.

– Laat de airco door een vakman installeren.

– Geef uw airco het regelmatige onderhoud dat hij nodig heeft om optimaal te presteren.

Als u op een van deze gebieden hulp nodig heeft, neem dan contact op met een airconditioningspecialist bij u in de buurt.

Koop de airco die bij u past

Op warme dagen is het prettig om koele lucht in uw huis of kantoor te hebben. Een airco koelt de lucht. Eenvoudig gezegd doet hij dit door warme lucht aan te zuigen, warme en koele lucht te scheiden via een warmtewisselaar met koelvloeistof, en ten slotte de koele lucht in de woonruimte te blazen en de koele lucht naar buiten. In dit artikel laten wij u zien wat een monobloc airco is en waarom hij voor u geschikt zou kunnen zijn. Wanneer u op zoek bent naar een geschikte airco, zult u twee veel voorkomende types tegenkomen: de airco met een buitenunit en die zonder. De eerste worden split-airco’s genoemd en de tweede monobloc-airco’s.

Airco met buitenunit (split-airco)

In een airco’systeem met een buitenunit bevat de buitenunit alle onderdelen die geluid produceren. Dit betekent dat het geluid dat door het systeem wordt geproduceerd wanneer het wordt ingeschakeld, het interieur van de kamer niet verstoort. Bovendien is de binnenunit veel kleiner, zodat hij ook veel minder ruimte inneemt en minder opvallend kan worden geplaatst. U kunt ook verschillende binnenunits op de multi-split airco aansluiten.

Airco zonder buitenunit (monobloc airco)

De monobloc airco bestaat uit één unit die alles bevat. Dit betekent dat de unit geen leidingen naar een buitenunit nodig heeft, maar een unit die de warme lucht door een opening naar de buitenlucht zuigt. Dit resulteert in een lagere prijs. De monobloc airco is geen uitgebreid en complex systeem, zodat de installatiekosten veel lager zijn in vergelijking met een systeem met een buiteneenheid. Het geluid dat een buitenunit normaal produceert, wordt bij een monobloc airco echter binnen in huis gegenereerd. U moet zich ook zorgen maken over de condens die zich nu binnenin verzamelt, en die u regelmatig moet controleren.

Monoblok airconditioningsopties

De monobloc-airco is verkrijgbaar in twee versies: vast of mobiel.

Vaste monobloc airco

Een vaste monobloc airco wordt permanent geïnstalleerd op een specifieke plaats in de kamer, net als een binnenunit. U kunt kiezen tussen een vloer-, wand- of plafondsysteem. Voor de toe- en afvoer van lucht zijn twee roosters in de buitenmuur of een daarop aangesloten luchtslang nodig. Alleen de roosters zijn van buitenaf zichtbaar. Het door een permanent geïnstalleerde monobloc-airco opgewekte vermogen is gewoonlijk vrij hoog, zodat ook het koelvermogen hoger is.

De mobiele monobloc airco

Een mobiele monobloc airco is bijna altijd een rechtopstaande eenheid op wielen die de warme lucht met een luchtslang naar buiten transporteert. Het is een praktisch toestel dat gemakkelijk naar een andere kamer kan worden verplaatst, op voorwaarde dat u ervoor kunt zorgen dat er altijd een opening naar buiten is voor de luchtslang. Het belangrijkste doel van een dergelijke monobloc-airco is dat hij uiterst flexibel is. Zoals reeds gezegd, heeft de mobiele monobloc airco in de meeste gevallen een lagere capaciteit.

Het is vaak niet gemakkelijk om de luchtslang af te dekken, wat niet erg aantrekkelijk is. Je moet ook rekening houden met condensatie. Als dit niet bedoeld is om permanent te zijn, zult u het toestel van tijd tot tijd moeten laten leeglopen. De mobiele monobloc airco is eenvoudig te installeren. U plaatst het toestel in de gewenste positie, legt de luchtslang naar buiten. Dan hoeft u hem alleen nog maar in het stopcontact te steken, de mobiele monobloc airco aan te zetten en hij is klaar om voor u te werken.

Welke soorten airco's zijn er

Luchtkoelers zijn geen echt alternatief

Voor degenen die niet van de luchtslang houden, is er momenteel geen alternatief wat de installatie van een airco betreft. U kunt echter ook kiezen voor een luchtkoeler, hoewel het resultaat van een dergelijk apparaat niet kan worden vergeleken met de koeling die door een airco wordt geleverd.

Voor- en nadelen van een monoblok airco

Om de beste keuze te maken, moet u kijken naar de voor- en nadelen die u zult ondervinden als u denkt dat een monoblok airco het beste is.

Voordelen van een monobloc airco

Wij hebben de voordelen reeds vermeld, maar wij zullen ze hieronder nog eens opnoemen:

– U hebt geen geschikte plaats voor een buitenunit omdat het huis het niet toelaat of de buiteninstallatie te hinderlijk is.

– Het systeem moet gemakkelijk te installeren zijn, omdat u het werk misschien zelf wilt doen om geld te besparen.

– U hebt niet veel plaats voor allerlei apparatuur omdat de woonruimte niet groot is en er al veel dingen zijn die u niet gemakkelijk kunt verplaatsen.

– Met het beschikbare budget is het verstandiger om voor een lagere prijsklasse te gaan.

Nadelen van monoblok-airconditioning

In de tekst hebben wij op verschillende plaatsen aangetoond dat er ook nadelen kleven aan de keuze van een monoblok-airco. Bij nader inzien, kan het zijn dat deze niet zo slecht zijn. Wij willen dat u zich ervan bewust bent dat deze van invloed zijn op de installatie en de werking van een monoblok airco.

Hier is de lijst:

– Het apparaat maakt veel lawaai in de woonruimte, zodat niet van een stille werkplek kan worden gesproken wanneer de monobloc airco aan staat.

– Het moet zo worden geïnstalleerd dat er een constante afvoer is voor de warme lucht en het condenswater.

– Deze moet zich direct aan een buitenmuur bevinden voor de toevoer- en afvoerlucht of dicht bij een buitenmuur voor de luchtslang.

– Condensaat zou bijvoorbeeld handmatig uit mobiele modellen moeten worden verwijderd.

– In deze context is de ruimte voor de installatie van de monobloc airco beperkt. Dit kan ook komen doordat de eenheid vrij groot is en u beperkt bent in de plaats waar u de eenheid in uw woonruimte kunt plaatsen.

De 4 voordelen van een goede airco

Een airco kan zeer nuttig blijken in verschillende situaties en biedt vele voordelen, vooral in een woning. Steeds meer mensen kiezen ervoor om een goede airco in hun huis te installeren. Het is een investering die in veel gevallen weinig geld kost, maar veel voordelen oplevert. Dit zijn voordelen die op hun beurt weer andere voordelen opleveren. Airconditioning kan zorgen voor een aangename sfeer en comfort dankzij verschillende voordelen.

Altijd frisse lucht

De speciale eigenschap van een airco is welbekend. Hij zorgt voor koele en dus frisse lucht wanneer u maar wilt. In de meeste gevallen verfrist het ook de lucht. Een airco blaast geen wind zoals een ventilator. Bij een ventilator is het meestal zo dat u frisse lucht voelt als hij aanstaat en u ervoor gaat zitten, maar een airco zorgt er juist voor dat de temperatuur in de kamer lager is en u kunt genieten van schone en frisse lucht.

Dit brengt op zijn beurt de volgende voordelen met zich mee:

– De lucht wordt constant ververst

– De lucht wordt gefilterd

– Frisse lucht zorgt voor betere concentratie

– Het is er niet benauwd en u kunt de temperatuur zelf regelen.

Op afstand bedienbaar

Een groot voordeel van de meeste airco’s is dat ze op afstand kunnen worden bediend. Met de afstandsbediening, die in de meeste gevallen bij de airco wordt geleverd, kunt u de temperatuur vanaf uw bank regelen. Als u het te warm heeft, kunt u de temperatuur met de afstandsbediening omlaag draaien om de kamer koeler te maken, maar zodra u het koud krijgt, kunt u hem weer hoger zetten. U kunt er ook voor zorgen dat de afstandsbediening altijd binnen handbereik is. Dan hoef je niet op te staan om op knoppen van de airco te drukken.

Koud in de zomer, warm in de winter

Het voordeel van een airco is dat u er koude lucht mee kunt produceren wanneer het warm is, vooral in de zomer, maar ook wanneer het koud is. Maar u kunt een airco ook gebruiken als het koud is, omdat hij als een soort verwarming in uw kamer kan fungeren. Veel mensen hebben het probleem dat wanneer zij de verwarming hoger zetten, het hele huis warmer wordt. Vaak wil men slechts één bepaalde kamer verwarmen. Een airco kan in dit geval zeer nuttig zijn. Hiermee kunt u alleen het deel van uw huis verwarmen dat u wilt verwarmen. Dit bespaart u ook veel geld op uw energierekening. Het is een vorm van gerichte verwarming zonder te hoeven verwarmen.

Comfortabeler slapen en meer rust

Uw eigen huis is natuurlijk de plaats waar u naar toe gaat voor rust en stilte wanneer u die nodig hebt. Als het erg vochtig is, is het vaak moeilijker om uit te rusten en te ontspannen. In sommige gevallen kan het zelfs je slaap verstoren en je minder energiek laten voelen. In deze situaties kan een goede airco voor thuis helpen. Op die manier kunt u ervoor zorgen dat de temperatuur in uw kamer altijd aangenaam is en dat u die zelf kunt regelen. Op die manier kunt u beter slapen en voelt u zich thuis veel comfortabeler. Een goed uitgerust persoon kan natuurlijk ook beter functioneren in het dagelijkse leven en zich beter concentreren. Het leidt ook tot minder stress.

Welke soorten airco's zijn er