Met een IZI Cool airco kan je verwarmen én koelen. Dit is niet alleen handig maar bovendien ook energiezuiniger. Ontdek ons gamma aan airco’s met verwarming en geniet van airco’s van de beste kwaliteit!
Heb je interesse in onze modellen? Vraag ons gerust naar onze prijzen en/of modellen:
Verwarmen met een airco
De meeste airco’s zijn tegenwoordig uitgerust met warmtepompen, wat betekent dat ze kunnen verwarmen en koelen. Dit is nog doeltreffender geworden met R32- en R410a-gas, dat een hogere druk en de juiste verwarmingseigenschappen heeft om meer warmte te produceren. Airco’s zijn tegenwoordig verbazingwekkend efficiënt: sommige fabrikanten van airco’s produceren 6 keer de input, gewoonlijk COP genoemd.
Technisch gezien produceert de airco warmte via een omgekeerde cyclus. De condensor (buitenbatterij) wordt de verdamper, die warmte aan de buitenlucht onttrekt en vervolgens koude lucht uit de batterij blaast. De verdamper (binnenste warmtewisselaar) neemt dan de koude uit de binnenlucht en blaast warmte in de kamer. Airco’s zijn veruit de meest efficiënte manier van verwarmen.

Airconditioning met verwarming
Luchtverhitters/warmtepompen, die steeds populairder worden, zijn ideaal voor het verwarmen van ruimten waar reeds watersystemen zoals radiatoren aanwezig zijn. Zij werken volgens hetzelfde principe als airco’s en koelsystemen, maar over het algemeen wordt de warmtepomp gebruikt om warmte van lucht naar water over te brengen, terwijl airco’s van lucht naar lucht werken. Door de energie die zich in de buitenlucht bevindt om te zetten en te gebruiken voor een rendabele verwarming, hebben we de doeltreffendheid van de airconditioning en het feit dat zij een toegevoegde waarde aan de energie geeft, reeds vastgesteld.
Ga nog een stap verder en overweeg het gebruik van airco’s die werken op elektriciteit uit een hernieuwbare energiebron zoals wind, biomassa, zonne-energie of getijdenenergie en u zou een koolstofvrij verwarmingssysteem kunnen hebben. Een ander voordeel van luchtverwarmers is het installatiegemak en de flexibiliteit van het ontwerp.
Airconditioning met warmtepomp
Bij conventionele elektrische verwarmingssystemen levert 1 kW ingangsenergie minder dan 1 kW uitgangsenergie of warmte op. Bij luchtverwarming wordt elke 1 kW ingangsenergie omgezet in een gemiddelde van 3,6 kW uitgangsenergie of warmte. Dit maakt hem meer dan drie keer zo efficiënt als conventionele boilers en een natuurlijke keuze voor kosteneffectieve verwarming en warm water. De prestatiecoëfficiënt (COP) van een airco is de verhouding tussen de afgegeven warmte en het verbruikte vermogen. De moderne airconditioning- en verwarmingstechnologie die in dit voorbeeld wordt gebruikt, heeft een seizoensgebonden COP van 3,6.
Airconditioning met verwarming kopen
Als het gaat om het verwarmen van een huis, is een hoger rendement zeer wenselijk. Daarom kiezen velen voor de installatie van een airco met een buitenunit voor verwarming, ook wel mini-split airco’s genoemd. Verwarmingssystemen met luchtkanalen, zoals die in de meeste woningen en bedrijven worden gebruikt, kunnen voortdurend energie verliezen door de manier waarop de warmte door het huis wordt verdeeld. Omgekeerd kunnen mini-split airco’s het warmte- en energieverlies van kanaalsystemen aanzienlijk beperken.
Bovendien bieden mini-splits met warmtepompen een eenvoudige installatie en andere geweldige kenmerken. Hoewel mini-splits met warmtepompen ideaal kunnen zijn voor extra functies, zijn er ook enkele nadelen aan dergelijke systemen. Daartoe behoren hogere initiële kosten, die een belemmering kunnen vormen wanneer de begrotingen krap zijn. De volgende informatie kan huiseigenaars helpen beslissen of een mini-split airco geschikt is voor hen.
Mini-split airco met verwarming
Voor woningen die al een niet-geleidend verwarmingssysteem hebben, zijn mini-splitsystemen een goede optie om de bestaande verwarmingselementen aan te vullen. Airco’s met verwarming vereisen bijvoorbeeld een hydronicasysteem (zoals waterverwarmers) of maken gebruik van ruimteverwarmingsmethoden (die warmte genereren via paraffine of propaan). Mini-splits zijn ideaal wanneer een huis wordt uitgebreid. Het verlengen van bestaande leidingen kan in sommige situaties echter problematisch zijn.
Minisplitsystemen bestaan uit twee hoofdcomponenten. Een compressor of condensor bevindt zich buiten het huis, terwijl een ventilatie-eenheid binnen het huis is gemonteerd. Deze afzonderlijke componenten zijn met elkaar verbonden door een leiding bestaande uit een voedingskabel, een condensafvoer, een koelmiddel- en een zuigslang. Als er meerdere airco’s zijn, heeft elke eenheid een corresponderende thermostaat. Dit is nuttig om de luchttemperatuur te regelen in elke kamer waar de airco is geïnstalleerd.
5 Voordelen van airco’s met verwarming
Van een betere energie-efficiëntie tot een minder ingewikkelde installatie: minisplit airco’s bieden huiseigenaars een aantal voordelen:
1. betere verwarming van afzonderlijke kamers
Als het gaat om het adequaat verwarmen van afzonderlijke kamers of zones in een woning, zijn mini-splits met warmtepompen zeer effectief. Deze efficiëntie is te danken aan de individuele airco’s die in een bepaalde kamer of zone van het huis worden geplaatst. Deze airco’s met verwarming kunnen worden ingesteld om alleen de kamers te verwarmen die op dat moment worden gebruikt, in tegenstelling tot traditionele verwarmingsmethoden waarbij de warmte gelijkmatig door het huis wordt verdeeld.
In de meeste gevallen heeft het verbeteren van de isolatie van een woning invloed op de algehele efficiëntie van de individuele airco. Dit kan huiseigenaren het hele jaar door aanzienlijke energiekosten besparen.
2. flexibiliteit: plaatsingsmogelijkheden
Met mini-splits is het veel eenvoudiger om de bestaande installatie te onderhouden. Dit komt omdat airco’s een reeks plaatsingsmogelijkheden bieden die niet altijd beschikbaar zijn bij de installatie van andere soorten hulpsystemen. Luchtbehandelingskasten kunnen aan de wand worden gemonteerd, aan het plafond worden gehangen of zelfs in een verlaagd plafond worden ingebouwd. Er is ook de mogelijkheid van staande modellen, wat in bepaalde omstandigheden voordelig kan zijn.
3. eenvoudige installatie
Iedereen die ooit een pijpuitbreiding heeft gedaan weet hoe moeilijk het kan zijn. De installatie van een mini-split systeem binnenshuis daarentegen is een uiterst stressvrij proces. De verbinding van buiten- en binnencomponenten kan worden gemaakt met een gat van 0,75 cm, wat veel minder ingrijpend is dan andere systemen. Aangezien de leidingen in verschillende lengtes verkrijgbaar zijn, kunnen de buitenunits tot op 15 m afstand van de binnenverdamper worden geplaatst. Dit vergroot de onopvallende plaatsingsmogelijkheden voor de buitencomponenten.
4. Verbeterde energie-efficiëntie
Inefficiënt energiegebruik is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kan ook de energiefactuur aanzienlijk doen stijgen. Het is bekend dat pijpen energie verliezen door hun ontwerp, waarbij tot 30% van de opgewekte warmte verloren gaat tijdens de reis door de pijpen. Aangezien mini-split airco’s geen leidingen nodig hebben om de warmte door het huis te verspreiden, hebben ze niet te kampen met hetzelfde energieverlies.
5. mogelijkheid tot aanpassing
Een andere geweldige eigenschap van mini-splitsystemen is de mogelijkheid om ze aan te passen. De meeste systemen zijn voorzien van timers en ingebouwde slaapfuncties, zodat huiseigenaren meer controle hebben over wanneer en hoe ze hun huis verwarmen. Conventionele verwarmingssystemen kunnen meestal niet op maat worden gemaakt, wat kan leiden tot onnodige kosten en een minder efficiënt energiegebruik.

Nadelen van airco’s met verwarming
De voordelen van mini-split warmtepompen zijn onder meer een eenvoudigere installatie, een betere energie-efficiëntie en flexibele installatiemogelijkheden. Deze systemen hebben echter ook een aantal nadelen. In veel gevallen moet een huiseigenaar beslissen welk type verwarmingssysteem het meest zinvol is in termen van het aantal kamers, de capaciteit van die kamers en de BTU-output van de airco. Hoewel mini-split airco’s over het algemeen lagere verwarmingskosten hebben, is de aanvankelijke installatie meestal duurder. In sommige gevallen zijn er stimulansen of kortingen voor wie geïnteresseerd is in airco’s met verwarming omdat ze milieuvriendelijker zijn.
Een ander nadeel van mini-split systemen is de installatie. De installatie van airco’s met verwarming hangt af van de juiste plaatsing, en in veel gevallen vereist dit de hulp van professionals. Dit komt omdat een verkeerd geplaatste airco een storing kan veroorzaken die bekend staat als “kortsluiting”. Wanneer dit gebeurt, wordt energie minder efficiënt gebruikt, wat een van de grote voordelen van dergelijke systemen is.
In sommige gebieden kan het moeilijk zijn om vakmensen met de juiste ervaring te vinden, wat de installatiekosten kan opdrijven. Een klein probleempje heeft te maken met de esthetiek. Veel huiseigenaren vinden het uiterlijk van luchtbehandelingskasten onaantrekkelijk, vooral in vergelijking met ingebouwde centrale verwarmingssystemen. De plaatsing van buitenriolering is een ander veel voorkomend probleem, waarbij sommige huiseigenaren kiezen voor traditionele systemen omdat zij dergelijke voorzieningen aantrekkelijk vinden.
Airco met verwarming kopen bij IZI Cool
De keuze van het juiste verwarmingssysteem voor uw woning is een belangrijke beslissing om zowel kostenbesparingen als een optimale functionaliteit te garanderen. Om de juiste beslissing te kunnen nemen, moet u daarom een volledig inzicht hebben in alle systeemkenmerken. Dit omvat alle beschikbare opties en de voor- en nadelen ervan. Met behulp van bovenstaande informatie kunnen huiseigenaren een weloverwogen beslissing nemen over verwarming-airco’s en hun plaats in hun huis. Kies IZI Cool
Airconditioning is efficiënter dan radiatoren
In België kan het weer in zeer korte tijd omslaan van stralende zonneschijn naar ijzige kou. Meestal met zeer weinig of geen waarschuwing dat het gaat gebeuren. Als het koud wordt, proberen velen van ons altijd een extra trui aan te trekken of sokken uit de kast te halen voordat we de thermostaat van de centrale verwarming hoger zetten. Er komt echter een tijd dat we moeten aanvaarden dat onze centrale verwarming moet worden aangezet. Het probleem met centrale verwarming is dat ze duur is, vooral wanneer het weer afkoelt en u en uw gezin de kou echt voelen.
Misschien zegt u tegen uzelf dat het niet uw schuld is, dat u gewoon moet accepteren dat dit de kosten van de wintermaanden zijn. Maar wij willen u zeggen dat dit niet het geval is. Het kan zelfs zo zijn dat een moderne airco precies is waar u naar op zoek bent. We weten dat het vreemd klinkt, want een airco koelt de lucht in uw huis, maar het is een weinig bekend feit dat airco’s in feite ook kamers kunnen verwarmen. Bovendien kan het ook zuiniger zijn dan uw centrale verwarming aan te zetten.
Airconditioning kan u geld besparen
Het antwoord is ja, de besparingen hangen natuurlijk af van hoeveel u ze gebruikt, maar airconditioning is zuiniger dan centrale verwarming. Een airco kan 3 kilowatt warmte produceren voor elke kilowatt elektriciteit die hij verbruikt. Als je dat vergelijkt met de 1 kilowatt die centrale verwarming kan produceren voor dezelfde hoeveelheid energie, is het logisch. Natuurlijk is de aanschaf en installatie van airconditioning in uw huis een investering, maar op lange termijn is het echt beter voor u.
De airconditioning houdt u niet alleen warm in de wintermaanden, maar houdt u ook koel in de zomer. Op deze manier heb je zeker het beste van twee werelden. Het is belangrijk dat u uw airco door een vakman laat installeren. Op die manier bent u er niet alleen zeker van dat u de beste kwaliteit krijgt, maar ook dat uw airco de tand des tijds zal doorstaan. Of het nu gaat om het verwarmen van uw gezin in de winter of het koelen van uw gezin in de zomer.
