IZI Cool: airco’s van topkwaliteit aan de beste prijzen.
Wil je graag een monoblock airco of split airco kopen?
Je kan voor verschillende modellen en soorten airco’s bij IZI Cool terecht.
Wij hebben de geschikte airco voor je woning.
Interesse in onze airco’s?
Vraag hieronder naar onze prijzen en/of modellen:
Koopt u een monoblock of split airco?
Split-systemen bestaan uit een binnenunit die zorgt voor verwarming en koeling en een buitenunit die de warmtewisselaars en compressoren bevat. Het koelmiddel circuleert tussen de binnen- en buitenunits. Deze systemen worden vooral aangetroffen in kleine gebouwen. Monobloc-airco’s hebben verwarming, compressoren en warmte-afgifte in één unit en worden gewoonlijk op het dak gemonteerd en met de woonvertrekken verbonden door een kanaal waardoor de verwarmde of gekoelde lucht wordt aangevoerd.
Watergekoelde monoblock-airco’s hebben verwarming, koeling en compressor in één unit, gemonteerd in het plafond van de leefruimte, die warmte afgeeft aan een condensor watercircuit dat kan worden gekoeld door een koeltoren en ook kan worden verwarmd door een boiler. Alle drie de bovengenoemde types kunnen worden gebruikt met een “omgekeerde cyclus”, waarbij het koelsysteem zowel kan verwarmen als koelen. Een andere mogelijkheid is dat het koelsysteem alleen koelt en dat de verwarming wordt verzorgd door elektrische verwarmingsbuizen of warmwaterketels.

Voor- en nadelen van monoblock- en split-airco’s
Lage installatiekosten
Dit soort systemen is meestal het goedkoopst te installeren. Matige energie-efficiëntie. Deze toestellen zijn eerder ontworpen op prijs dan op efficiëntie, hoewel er efficiënte toestellen bestaan. Watergekoelde monoblock-airco’s hebben vrij beperkte efficiëntiemogelijkheden.
Eenvoudige onderhoudsvereisten
Dit zijn autonome systemen die ontworpen zijn voor gebruik in onderhoudsarme omgevingen. Slechte verwarmingsprestaties bij gebruik van watergekoelde of directe elektrische kachels.
Beperkte levensverwachting
Split systemen en monoblock airco’s hebben doorgaans een levensduur van slechts 10-15 jaar, bij slecht onderhoud zelfs minder.
Kosten voor koelmiddelen
Sommige van de in deze systemen gebruikte koelmiddelen, met name R22, worden geleidelijk uit de markt genomen wegens hun negatieve effect op het milieu. Dit betekent dat de kosten van dit koelmiddel aanzienlijk zullen stijgen en dat veel split- en monoblock-airconditioningsystemen wellicht voor het einde van hun levensduur zullen moeten worden vervangen. Lekkage van koelmiddel komt vaak voor en beïnvloedt zowel de verwarmings- en koelcapaciteit als de efficiëntie van de eenheid. Het blijft echter vaak onopgemerkt bij normaal onderhoud.
Luchtfilter
Verstopte filters veroorzaken een vermindering van de luchtstroom, wat resulteert in te lage en te hoge toevoerluchttemperaturen, waardoor de efficiëntie en het comfort drastisch afnemen.
Energie-efficiëntie
Split- en monoblock-airco’s zijn verkrijgbaar in een groot aantal efficiëntieklassen. Kleinere systemen worden beoordeeld aan de hand van het beoordelingssysteem voor toestellen en moeten altijd worden geselecteerd op basis van de hoogste beschikbare sterrenclassificatie in de juiste maat. Voor de meeste luchtgekoelde systemen is het mogelijk een unit aan te schaffen met een invertergestuurde compressor, waardoor het energieverbruik met meer dan 20% daalt.
Exploitatiekosten
De leeftijd en de staat van split- en monoblock-airco’s hebben een aanzienlijke invloed op de bedrijfskosten. Oudere systemen hebben vaak te kampen met storingen in de temperatuurregelaar, koelmiddellekken, schade aan de batterij en minder efficiënte hardware, wat de kosten kan opdrijven. Zoals bij alle systemen kan de efficiëntie worden verbeterd door een goed beheer, vooral wat betreft de ijking van de temperatuursensoren en het onderhoud van de filters, de batterijen en de vulling van het koelmiddel.
Retrofit/verbeteringsmogelijkheden
De belangrijkste verbeteringsmogelijkheden voor split- en monoblock-airco’s zijn:
– Zorg ervoor dat filters en warmtewisselaars niet verstopt zijn.
– Ervoor zorgen dat de instelpunten voor de regeling consistent en passend zijn.
– Controleer of de koelmiddelvulling correct is
– Zorg voor een goede luchtcirculatie rond de buitenunits, zodat de warmte kan worden afgevoerd en zich niet rond de buitenunit “ophoopt”.
– Vervang oudere eenheden door nieuwe, efficiëntere eenheden, bij voorkeur met inverter-gedreven compressoren.
– Installeer bij watergekoelde airco’s monoblokkleppen om te voorkomen dat condensorwater door de eenheid stroomt wanneer de compressor niet in werking is en om de regeling van de condensorwaterpomp te verbeteren.
– Installeer vrije koeling, zodat buitenlucht kan worden gebruikt voor vrije koeling wanneer de omstandigheden daarvoor geschikt zijn.
Toepasselijke gebouwen
Luchtgekoelde split-airco’s en monoblock-airco’s zijn gebruikelijk in kleinere gebouwen en zijn daar een levensvatbare oplossing. Watergekoelde monoblok-airco’s worden gebruikt in een groter aantal soorten gebouwen, waaronder winkels en kantoren van aanzienlijke omvang, omdat de distributie van het condensorwater handig is als middel voor warmteoverdracht.
Effect op de vloerplaat
Split- en monoblock-airconditioningsunits worden aan het plafond en/of op het dak gemonteerd en nemen dus geen vloeroppervlak in beslag.
Temperatuurregeling / comfort voor de inzittenden
Monobloc airco’s in de vorm van split- en rooftop-units worden over het algemeen beschouwd als een inferieure oplossing voor kantoorairconditioning vanwege het lawaai van de ventilator. Op het dak gemonteerde monoblock-airco’s vermijden dit probleem. Met al deze soorten systemen kan de temperatuur van de toevoerlucht slechts in beperkte mate worden geregeld, wat een probleem kan vormen voor het comfort van de gebruikers.
Gevolgen voor het onderhoud
Dit soort systemen is relatief onderhoudsarm, maar vergt toch regelmatig onderhoud om efficiënt en effectief te werken. Filters, warmtewisselaars en koelmiddelvulling moeten goed worden onderhouden.
Plaatsing
Split-systemen hebben een buitencompressor, die meestal op de vloer of het dak is gemonteerd. Binnenshuis kunnen deze systemen worden bediend via wandaansluitingen of een binnenunit met kanalen aan het plafond. Luchtgekoelde monoblok airco’s worden gewoonlijk op het dak gemonteerd en zijn te herkennen aan het feit dat er kanalen van en naar de eenheid lopen en dat de compressoren binnen de eenheid werken. Watergekoelde monoblock-airco’s zijn aan het plafond bevestigd en hebben een koeltoren op het dak van het gebouw. Onderhouds- of bedieningspersoneel kan informatie verstrekken over de vraag of een gebouw is uitgerust met split- of monoblock-airco’s.
Waarom een monobloc airco kopen?
Waar u ook woont, airconditioning in uw huis is een noodzaak. Er zijn verschillende soorten airco’s, maar monobloc airco’s zijn op zichzelf staande eenheden die snel meerdere kamers tegelijk kunnen koelen. Dit type airco is vergelijkbaar met raam units. Het belangrijkste onderscheidende kenmerk is echter dat monobloc-airco’s aan een buitenmuur worden bevestigd en worden ondersteund door een muurkoker, terwijl raameenheden rechtstreeks in het raam worden geïnstalleerd.
De voordelen van een monoblock airco
Monobloc airco’s doen tegenwoordig meer dan alleen uw slaapkamer, woonkamer of andere ruimte in uw huis het hele jaar door comfortabel en koel houden. Veel nieuwere modellen zijn uitgerust met verschillende standen en een groot aantal nuttige functies. Een van de andere voordelen van dit type airco is dat hij permanent in de muur kan worden geïnstalleerd met behulp van een muurkoker, waardoor ongewenste tocht wordt voorkomen wanneer de airco niet aan staat. Ze zijn ook minder opdringerig en merkbaar dan aan de wand gemonteerde airco’s, die vaak uit de muur steken.
Installatie- en koelingsvereisten
Als u geïnteresseerd bent in het installeren van een monoblock airco in uw huis, moet u rekening houden met de grootte van de ruimte waar de airco zal worden geïnstalleerd. Om te bepalen welke maat u nodig hebt, moet u beginnen met de juiste koelcapaciteit. Het koelvermogen van een airco wordt gemeten in British Thermal Units (BTU). Hoe hoger het BTU-getal, hoe groter de ruimte die kan worden gekoeld. Voor een kamer van 30 tot 45 vierkante meter is bijvoorbeeld een monoblok airco met 5.000 BTU nodig, terwijl voor een kamer van 100 tot 130 vierkante meter een koelcapaciteit van 23.000 BTU nodig is.
Naast de vierkante meters van een kamer moeten kopers ook rekening houden met verschillende omgevingsfactoren, zoals de grootte van de kamer:
Aantal bewoners
Voor elke persoon met meer dan twee inzittenden moet 600 BTU extra koelcapaciteit worden toegevoegd.
Zonlicht
Als u de airco plaatst in een kamer die elke dag veel zonlicht krijgt, moet u de BTU van de unit met 10 procent verhogen. Anderzijds kunt u de koelcapaciteit van de eenheid met 10 procent verlagen als u hem in een kamer met weinig daglicht plaatst.
Plafondhoogte
De BTU-ramingen zijn gebaseerd op kamers met een plafondhoogte van 2,5 m. Als u de airco installeert in een kamer met een plafond dat hoger is dan 2,5 m, moet u het koelvermogen van de airco iets verhogen.
Overwegingen bij de aankoop van uw airco
Voordat u een monoblock airco in uw huis installeert, moet u er rekening mee houden dat deze permanent zal zijn. Het is ook belangrijk dat u rekening houdt met enkele wand- en elektrische vereisten voordat u met de installatie begint. Om redenen van efficiëntie en veiligheid moet u ervoor zorgen dat er zich geen leidingen of elektrische onderdelen bevinden achter de muur waar de airco zal worden geplaatst, voordat u hem installeert. Misschien wilt u ook een vakman raadplegen om er zeker van te zijn dat het gat nauwkeurig wordt uitgesneden.
Naast het gat moet u er ook voor zorgen dat de bedrading de juiste spanning heeft. Zo hebben de meeste nieuwere monoblock airco’s 110-120 volt stekkers nodig, terwijl oudere modellen meestal op 220 volt werken. Als de spanningsvereisten van de airco die u hebt gekocht niet overeenkomen met die van u, neem dan contact op met een elektricien die u kan helpen bepalen of er al dan niet speciale bedrading nodig is.
Een van de voordelen van monoblock-airco’s is dat zij kunnen werken met verschillende modi. De functie die de meeste huiseigenaren echter in een nieuwe airco zoeken, is de verwarmingsfunctie. Deze airco’s maken gewoonlijk gebruik van een warmtepomp of een elektrisch verwarmingssysteem om de ruimte tijdens de wintermaanden op te warmen. Het verschil tussen warmtepompen en elektrische kachels is dat elektrische kachels gebruik maken van een warmtewisselaar en een ventilator, terwijl warmtepompen mechanische energie gebruiken om warmte van koudere gebieden naar een kamer over te brengen.
Naast de verwarmingsmodus kunnen monoblock-airco’s ook modi hebben zoals slaapmodus, alleen ventilatormodus en ontvochtigingsmodus om uw comfort het hele jaar door te verhogen. De volgende keer dat u een specifieke kamer of ruimte in uw huis wilt koelen zonder een airco aan het raam te bevestigen, kunt u een monoblok airco overwegen.

Waarom een split-airco kopen?
Of u nu een nieuw huis bouwt en op zoek bent naar een kosteneffectieve en efficiënte manier om uw huis te verwarmen en te koelen, of u wilt uw bestaande huis uitbreiden met hetzelfde idee van verwarmen en koelen op een manier die niet veel kost, u vraagt zich misschien af: wat zijn mini-split airco’s?
Een eenvoudige beschrijving zou zijn dat zij een hybride zijn van een oudere raamairco en een centraal airconditioningsysteem. Hier zijn enkele manieren waarop een mini-split warmtepomp u tijd, geld en zelfs zenuwen kan besparen wanneer hij in uw huis is geïnstalleerd.
1. bespaar door afzonderlijke airconditioningsystemen te installeren
Een mini split warmtepompunit heeft vele voordelen. Een daarvan is de mogelijkheid om tot acht binnenunits per buitenunit te installeren. Dit betekent dat kamers of woonruimten hun eigen bron van verwarming en koeling kunnen hebben, die niet afhankelijk is van de rest van het huis. Als u een grote airco installeert met de bedoeling een heel huis te verwarmen, hebt u vaak te maken met warme kamers, koude hoeken en een oven of airco die veel te vaak moet draaien om de gebieden te bestrijken die nooit een comfortabele temperatuur bereiken. Mini-split airco’s zijn een geweldige manier om extra warmte te krijgen, zodat u warm kunt blijven zonder geld te verspillen aan het verwarmen of koelen van ongebruikte kamers.
2. geld besparen door een betere efficiëntie
Een standaardmaat voor de efficiëntie van airconditioning is de SEER-waarde. Dit staat voor Seasonal Energy Efficiency Ratio. In principe betekent een hoger cijfer op deze schaal dat de airco efficiënter is en u geld zal besparen. De overheid schrijft voor dat alle nieuwe airco’s een SEER-score van ten minste 13 moeten hebben, maar sommige nieuwe mini-split airco’s scoren tussen 16 en 21 op de efficiëntieschaal. Deze hogere scores betekenen meer geldbesparing voor huiseigenaren.
3. Bespaar tijd met een afstandsbediening voor airco’s
Het kan vervelend zijn om voortdurend een thermostaat bij te stellen om te voorkomen dat een kamer te warm of te koud wordt. Mini-split airco’s worden geleverd met een handige afstandsbediening waarmee u de ingestelde temperatuur overal in de kamer kunt regelen. Bovendien hebben de meeste airco’s timers en slaapstand-instellingen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over het handmatig instellen van de thermostaat.
4. de stille werking is goed voor uw gezondheid
Voordat dit soort mini-split airco’s bestond, was de andere manier om één kamer tegelijk te koelen een raamairco. Afgezien van het feit dat zij het uitzicht uit het raam belemmerden, werd het lawaai van deze apparaten door veel mensen als hinderlijk ervaren. Concentratie werd onderbroken en gesprekken werden vaak geschreeuwd om het lawaai te overstemmen. Aangezien het luide gedeelte van de mini-split airco’s zich buiten het huis bevindt, bevinden alleen de stille delen zich binnen. Velen die momenteel dit type verwarmings- en koelsysteem gebruiken, zeggen dat zij bijna geen geluid horen wanneer het systeem aan staat.
Een minisplit airco kopen
Waarom zou u de aankoop van een minisplit airco overwegen? Er zijn veel redenen waarom huiseigenaren en bouwers kiezen voor energie-efficiënte mini-split airco’s. Van stille werking en weinig onderhoud tot de mogelijkheid om elke kamer op zijn eigen comfortniveau te verwarmen in plaats van een hele verdieping of het hele huis in één keer te verwarmen. Sluit u aan bij diegenen die vinden dat hun totale besparingen groter zijn dan verwacht en geniet van het comfort en gemak van uw nieuwe systeem.
Mini-split airco
Airco’s voor buitenopstelling worden tegenwoordig om een aantal redenen steeds populairder. Deze units, ook bekend als mini-split airco’s, bieden koelcapaciteit zonder de vele rompslomp die met traditionele airco’s gepaard gaat. Met behulp van een airco kunnen huiseigenaren de temperatuur van kamer tot kamer beter regelen. De volgende informatie kan als leidraad dienen voor degenen die een mini-split airco in hun huis willen installeren.
Dit omvat de belangrijkste componenten van dergelijke systemen, hoe mini-split airco’s werken en de vele voordelen van het vermijden van leidingwerk. Naast residentieel gebruik worden deze airco’s ook veel gebruikt in bedrijven. Dit is vooral belangrijk voor bedrijven die op zoek zijn naar milieuvriendelijker methoden om een gebouw te koelen.
Hoe werkt een mini-split airco?
Ongeacht of ze voor verwarming of koeling worden gebruikt, bestaan alle mini-split airco’s uit een buiten- en een binnenunit. De buitencondensor/compressor zet het koelmiddel onder druk, dat vervolgens wordt verdeeld via de leidingen die met de binnenunit zijn verbonden. Deze binnenunit bestaat uit drie elementen, waaronder luchtbehandelingskasten, ventilatoren en de verdamperspoel. Binnenluchtbehandelingskasten zijn strategisch in de woning geplaatst om een efficiënter energiegebruik mogelijk te maken.
Ventilatie-units kunnen op verschillende plaatsen in het huis worden geplaatst, zowel in de muur als in het plafond. Dit kan in een aantal situaties voordelig zijn, omdat de benodigde apparatuur dan op een niet-opdringerige plaats kan worden geplaatst. Door de condensor buiten te plaatsen, hebben huiseigenaren ook geen last van het werkingsgeluid dat normaal met airco’s wordt geassocieerd.
Mini-split airconditioning opties
Zoals veel huiseigenaren helaas weten, zijn er bij traditionele airco’s geen configuratiemogelijkheden. Dit kan het voor huiseigenaren moeilijk maken om het maximale uit hun airco’s te halen. Daarentegen zijn er mini-split airco’s in verschillende configuraties. Met de volgende opties kunnen huiseigenaren een airco precies op hun behoeften afstemmen.
Warmtepomp als buitenunit van de airco
Voor extra verwarmingsopties moeten minisplit airco’s worden uitgerust met een warmtepomp. Deze eenheid is verantwoordelijk voor het overbrengen van warmte van de ene plaats naar de andere. Warmtepompen bevatten ook een schakelklep waarmee de richting van de warmtestroom kan worden gewijzigd.
Single-zone/multi-zone condensor airconditioning
De buitencondensors moeten worden aangesloten op de binnencondensors. Zoals de naam al aangeeft, kan een unit met één zone één kamer of zone in het huis verwarmen, terwijl units met meerdere zones een aantal kamers of zones kunnen verwarmen.
Cassette voor het plafond
In situaties waar de ruimte in huis beperkt is, kan een plafondcassette de perfecte oplossing zijn. De ventilatorconvectoren zijn in het plafond gemonteerd en verspreiden de lucht via het blootgestelde rooster.
Airconditioning aan de muur
Bij deze unit wordt de temperatuur aangepast, zodat huiseigenaren de mogelijkheid hebben om een specifieke kamer of ruimte in huis te koelen.
Veelvoorkomende toepassingen van mini-split airco’s
Minisplits zijn ideaal voor bepaalde situaties in een woning. Wie nieuwe kamers aan zijn huis toevoegt of oude kamers renoveert, is een uitstekende kandidaat voor dergelijke airco’s. In veel gevallen zijn de bestaande koel/verwarmingssystemen in een huis niet toereikend voor nieuw toegevoegde kamers. Mini-split airco’s kunnen in dit geval helpen een comfortabele omgeving te creëren. Mini split airco’s zijn ook geschikt voor wie op zoek is naar extra koelopties. Dit kan een probleem zijn in grotere woningen met kleinere centrale airconditioningsunits.
In gevallen waar het verlengen van leidingen problematisch blijkt, kunnen mini-split airco’s ideaal zijn. Dit is meestal het geval in verbouwde kelders of garages. Nieuw gebouwde woningen kunnen ook profiteren van ductless airconditioningsystemen. Dit geldt met name voor wie energie wil besparen en de maandelijkse energiekosten wil verlagen.
Voordelen van een mini-split airco met buitenunit
Hieronder vindt u enkele van de vele voordelen die u kunt verwachten van de installatie van een mini-split airco in uw huis.
In tegenstelling tot traditionele verwarmings- en koelsystemen bieden minisplit airco’s een aantal geweldige functies die het comfort verhogen. De meeste airco’s worden geleverd met een afstandsbediening, die nodig is wanneer airco’s op moeilijk bereikbare plaatsen worden geïnstalleerd. Met programmeerbare timers kunnen huiseigenaren de verwarmings- en koelfuncties alleen gebruiken wanneer dat nodig is. De luchtstroom kan worden aangepast voor een optimale kamertemperatuur, en wasbare filters maken het onderhoud veel eenvoudiger. Met dubbele verwarming kan een warmtepomp tijdens de wintermaanden automatisch overschakelen op verwarming.
Verschillende werkingsmodi van een mini-split airco
Mini split airco’s bieden ook een aantal werkingsmodi. Hoewel verwarming en koeling standaard zijn bij veel airco’s, kunnen mini-split airco’s een ruimte ook ontvochtigen. Dit is ideaal voor een vochtig klimaat dat een oncomfortabele atmosfeer in huis kan creëren en de armaturen na verloop van tijd kan doen verslijten. Er is ook een optie met alleen ventilator, een automatische functie en een slaapfunctie.
Verhoogde energie-efficiëntie van airco’s
Voor wie meer energie-efficiëntie wenst, kunnen airco’s met een externe unit zeer nuttig zijn. Airco’s met luchtkanalen kunnen tot 30% energie verliezen door een slecht ontwerp. Dit verlies kan bijdragen tot hogere energierekeningen, terwijl niet alle kamers in een huis voldoende worden gekoeld. Airco’s met buitenunit kunnen per kamer worden gebruikt, waardoor huiseigenaren meer controle hebben over de temperatuur in hun huis en ook geld kunnen besparen op hun energierekeningen.
Verbeterde luchtkwaliteit met een mini-split airco
Een ander groot voordeel van mini-split airco’s met een buitenunit is de verbeterde luchtkwaliteit. Mini-split airco’s staan erom bekend dat ze vuil ophopen in de leidingen. Condensatie in de leidingen kan ervoor zorgen dat dit vuil snel giftig wordt en mogelijk in de koele lucht terechtkomt die door uw huis wordt verspreid wanneer uw airco aanstaat. Door de buizen te verwijderen, zal de lucht in de huishoudens schoner en gezonder zijn. Airco’s met een buitenunit zijn ook veel gemakkelijker toegankelijk dankzij hun unieke ontwerp, waardoor routinematige reiniging eenvoudig is.
De beste mini-split airco met een externe unit
Voor wie zijn huis efficiënter wil koelen, hebben airco’s met een buitenunit veel te bieden. Duidelijke voordelen zoals verhoogde energie-efficiëntie en verbeterde luchtkwaliteit worden gecombineerd met zeer nuttige extra functies zoals automatische herstart na een stroomonderbreking, en meerdere ventilatorsnelheden voor gemakkelijker maatwerk. In combinatie met verwarmingsopties kan een minisplit airco het hele jaar door nuttig zijn in een woning. Mini split airco’s zijn misschien niet geschikt voor alle situaties, maar hun toenemende populariteit in veel woningen en bedrijven bewijst hoe waardevol deze airco’s in veel situaties kunnen zijn. Als u op zoek bent naar een efficiëntere manier om uw huis te koelen, kan een minisplit airco met een buitenunit iets voor u zijn.
