Beste soorten airco’s

Wat zijn de beste soorten airco’s?

IZI Cool heeft een uitgebreid gamma aan airco’s die 1 voor 1 van uitstekende kwaliteit zijn.

Welke airco het meest geschikt is voor jou, dat zoeken we samen uit.

Bij interesse kan je ons contacteren via onderstaand kader en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op:


De beste soorten airco’s

Met de koude temperaturen buiten ligt het misschien niet voor de hand, maar het is nu een goed moment om een airco voor uw huis te overwegen. Waarom? Want de winter is het hoogseizoen voor onderhoud en reparatie van ovens, maar het laagseizoen voor airco’s. Het vroege voorjaar is ook een goed moment omdat onze technici het dan minder druk hebben met het installeren van nieuwe apparatuur.

Als u het eindelijk beu bent om dit jaar in de hitte te leven met alleen een ventilator om u af te koelen, is het nu een goed moment om een airco aan te schaffen. Hieronder vindt u enkele van onze tips over hoe u het beste de nieuwe airco voor uw huis kunt kiezen.

Beste soorten airco's

Soorten airco modellen

Er zijn verschillende soorten airco’s die in een huis kunnen worden geïnstalleerd, maar de keuze van de juiste is wat er uiteindelijk echt toe doet. Hier zijn de meest voorkomende airco’s om te overwegen:

Centrale airconditioning

Dit is de meest voorkomende vorm van airconditioning in woningen, en veel woningen zijn al uitgerust met centrale airconditioning. Deze airco’s koelen de lucht met behulp van koeltechnologie (ja, net als uw koelkast). Zij maken gebruik van de volgende identieke componenten: een condensor, een verdamper, een airco met een ventilator en een afzonderlijk kanaalsysteem om de lucht in de kamer uit te wisselen met gekoelde lucht. De condensor bevindt zich buiten, terwijl het ventilatiesysteem zich meestal in de garage, op zolder of in de kelder bevindt, met leidingen die door de zolder of kelder en de muren van het huis lopen.

Warmtepompen

Dit is een speciaal type van centrale airconditioning. Het verschil tussen een warmtepomp en een gewone centrale airco is dat u de instellingen kunt omkeren, zodat uw huis in de winter wordt verwarmd en in de zomer wordt gekoeld.

Ductless mini-split airco

Deze airco’s worden voornamelijk gebruikt in achteraf ingebouwde woningen. Ze zijn beter geschikt voor huiseigenaars die liever één of meer afzonderlijke kamers koelen dan het hele gebouw. Elk toegewezen deel van de airco heeft zijn eigen thermostaat.

Mobiele airco

Deze airco is zinvoller als u in een klein huis of appartement woont en alleen de kamers hoeft te koelen die u het meest gebruikt, zoals de slaapkamer of de keuken. De meest gangbare mobiele airco’s zijn tegenwoordig uitgerust met wieltjes, zodat u ze naar verschillende kamers kunt verplaatsen, afhankelijk van het tijdstip van de dag.

Raam airco

Raamairco’s zijn er nog steeds, en voor sommigen zijn ze een betaalbare keuze en gemakkelijk te installeren. Deze airco’s kunnen buiten de woonruimte worden geplaatst, wat aantrekkelijk is voor huiseigenaren die de rommel in hun huis willen beperken. Afhankelijk van de BTU-waarde kan een raamairco zelfs energiezuiniger zijn dan een draagbare airco (hoe hoger de BTU-waarde, hoe groter de ruimte die de airco kan koelen).

Om uit te vinden welk type airco voor u geschikt is

Denk aan de grootte van uw gebouw. Woont u in een kleiner huis of woont u alleen of alleen met uw huisdieren en/of partner, overdrijf dan niet en installeer een airco die te groot of te klein is voor de klus. Als het een groter huis is waar veel mensen wonen, zult u niet tevreden zijn met een klein raam of een draagbare airco.

Waar je woont is ook belangrijk

Als het klimaat elke zomer zinderend heet is (bijvoorbeeld als u in de bergen woont) of uw huis vochtproblemen heeft, kan koeling helpen overtollige vochtigheid te verminderen en uw lichaamstemperatuur op een gezond niveau te houden wanneer de zomermaanden aanbreken. Kijk naar de SEER-waarde (Seasonal Energy Efficiency Rating) van de airco. Elke airco heeft deze classificatie en het is zeer belangrijk om er aandacht aan te besteden. Hoe hoger de SEER-waarde, hoe energie-efficiënter de unit is en hoe minder het u zal kosten om uw huis te koelen. Naast de SEER-waarde hebben veel fabrikanten extra onderdelen toegevoegd om airco’s energie-efficiënter te maken.

Beste soorten airco's

Specifieke vragen over de beste airco’s

Bij het kiezen van de beste airco, moet u de volgende vragen beantwoorden: wilt u uw hele huis koelen? In dat geval zijn een mini-split airco of een warmtepomp de beste keuzes. Wilt u verwarmen en koelen? Zo ja, dan is de beste keuze een warmtepomp of een airco met een ingebouwde verwarmingsfunctie. Zijn er luchtkanalen in uw huis, of helemaal geen? Als er leidingen zijn, moet u kiezen voor een centrale airco of een warmtepomp. Als er geen leidingen zijn, is een airco de beste keuze.

Wilt u koeling, maar alleen in bepaalde gebieden? Kies dan voor draagbare airco’s en raamairco’s. Wilt u uw energiekosten tot een minimum beperken? Dan zijn warmtepompen de juiste keuze. Nu u beter weet welk type airco u in uw huis moet hebben, laat u deze installeren door airconditioningspecialisten bij u in de buurt.

Laat de airco installeren door een airconditioningsbedrijf

Heeft u een nieuwe airco nodig? Als u de vorige berichten over het al dan niet tijd is om uw airco te vervangen hebt gelezen en u hebt de beslissing genomen om een nieuwe airco te laten installeren, dan moeten we overgaan tot een zeer belangrijke vraag: Waar wil je deze nieuwe airco plaatsen? Als het antwoord is waar de vorige airco stond, stop dan hier. Helaas moeten wij u wijzen op de fouten die u moet vermijden bij de installatie van de airco voordat u iemand inhuurt om hem te installeren.

Waarom het belangrijk is te weten waar de airco niet moet worden geplaatst

Het lijkt misschien erg verleidelijk om uw warmtepompcondensor of airco gewoon op een onopvallende plaats te installeren, of tenminste de nieuwe airco te plaatsen op de plaats waar de oude al stond. Deze manier van denken kan echter op bepaalde plaatsen tot verschillende operationele nadelen leiden. Als de airco bijvoorbeeld is geplaatst op een plaats waar er water van het dak op kan vallen, zal het water de interne en externe functies van het systeem beïnvloeden. Als het systeem wordt geplaatst op een plaats met veel direct zonlicht, zal het de lucht niet zo goed kunnen koelen als het zou moeten. Neem dus de tijd om te overwegen waar u uw airco wilt installeren voor efficiënte prestaties op lange termijn en een lange levensduur van het systeem.

Richtlijnen voor het installeren van een airco

Ongeacht het type airco dat u geïnstalleerd wilt hebben, zijn er basisrichtlijnen die van toepassing zijn op alle soorten systemen, ongeacht het model:

– Als de airco buiten wordt geïnstalleerd, moet er voldoende ruimte rond de eenheid zijn, ongeveer 2-3 meter.

– Er mogen zich geen obstakels in de buurt van of bovenop de airco bevinden, aangezien deze het koelproces zullen belemmeren.

– De airco mag geen doorgangen blokkeren.

– De airco mag niet achter deuren of meubels worden geplaatst.

– Alle leidingen die op de airco zijn aangesloten, moeten worden vervangen of op zijn minst vooraf worden geïnspecteerd, zodat geen koele lucht en energie (of uw geld) worden verspild.

– De condensor van uw airco mag zich niet in de buurt van plassen regenwater bevinden, dus moet op het terras een betonnen plaat of een stenen plaat worden aangebracht.

– Wees u bewust van de geluidsoverlast voor uzelf en uw buren; de buitenunit van de airco mag niet op een plaats staan waar hij uw beider woningen kan storen, b.v. te dicht bij een slaapkamer.

Direct zonlicht kan de manier waarop uw nieuwe airco denkt in de war sturen. Hij kan denken dat hij een warme kamer koelt, terwijl dat niet zo is. De airco zal echter niet altijd het effect van de warme buitenlucht verminderen, omdat hij een grote hoeveelheid lucht moet aanvoeren om deze te koelen. Je zou kunnen denken dat het ook gunstig zou zijn om de nieuwe airco aan de warmere kant van het huis te plaatsen, maar ook dat is niet juist. In plaats daarvan moet het aan een koelere kant van het huis worden geplaatst, zodat de airco minder wordt belast om de lucht te koelen.

Als de lucht te warm is, moet de airco harder werken om deze af te koelen, wat weer leidt tot langere looptijden en uiteindelijk duurdere rekeningen en meer reparaties voor uw airco. Het helpt ook niet om de airco alleen maar in de schaduw te zetten, want dat gaat niet altijd het effect van de warme buitenlucht in de zomer tegen. Waar u uw airco ook plaatst, u moet er altijd voor zorgen dat hij nooit meer hoeft te koelen dan nodig is. Hoe harder uw airco werkt, hoe meer energie hij verbruikt en hoe meer geld hij u kost. Daarom moet u bij de installatie een airconditioningsmonteur in de arm nemen die weet hoe dergelijke kostbare fouten kunnen worden vermeden.

De beste airco kopen? Tips: Waar moet je op letten?

Een airco is een grote investering voor elke huiseigenaar. Daarom is het belangrijk dat u een systeem kiest dat ten minste de komende vijf tot tien jaar aan uw behoeften zal voldoen. Hieronder vindt u een korte lijst om u te helpen aan de veilige kant te zijn bij het kiezen van uw volgende airconditionings- en verwarmingssysteem.

1. grootte van de airco

De grootte van uw airco bepaalt hoe effectief hij de lucht in uw huis kan koelen en verwarmen. Een te kleine airco zal op warme dagen niet aan uw koelbehoefte kunnen voldoen, maar een te groot systeem kan geldverspilling zijn. De beste manier om ervoor te zorgen dat uw toekomstige airconditioningsysteem aan uw behoeften voldoet, is een belastingberekening door een ervaren airconditioningspecialist te laten uitvoeren, die u zal helpen bepalen hoeveel lucht u moet koelen om de optimale temperatuur in uw huis te handhaven.

2. vermogen om de vochtigheid te regelen

Als de lucht in uw huis te vochtig is, kunt u zich zweterig of kleverig voelen, zelfs als de temperatuur laag genoeg is om comfortabel te zijn. Verschillende luchtsystemen hebben verschillende capaciteiten om vocht te verwijderen. Ventilatiesystemen die te groot zijn voor uw woning zullen bijvoorbeeld niet genoeg tijd hebben om de lucht te ontvochtigen. Dit is nog een reden om de perfecte maat airco voor uw huis te vinden.

3. energie-efficiëntie van de airco

De Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) kan worden gebruikt om te bepalen hoe energie-efficiënt een airco is. Om een idee te krijgen van hoe belangrijk SEER-ratings zijn, airco’s die in het verleden zijn gefabriceerd kunnen een SEER-rating van 6 of minder hebben. Nieuwe airco’s hebben meestal een SEER van ongeveer 14 tot 15, wat betekent dat ze ongeveer 80% minder energie verbruiken dan oudere modellen.

4. Geluid van de airco

Niemand wil te maken hebben met een lawaaierige airco die iedereen laat schrikken als hij wordt aangezet. Als u een nieuwe airco kiest, zorg er dan voor dat hij stil is.

5. aanvullende kenmerken van de airco

De vorige vier punten zijn de basisdingen die u in uw airco moet zoeken. Hoewel veel airco’s extra functies bieden, moeten deze niet als een must worden beschouwd. U moet een solide systeem aanvullen met functies die u nuttig vindt. Kijk onder andere naar een thermisch expansieventiel, filterindicator, energiebesparende functies en andere kostenbesparende opties.

De beste airco kopen

Een airco voor uw huis is een grote investering. Zorg ervoor dat uw toekomstige systemen aan uw verwachtingen voldoen, zodat u het systeem koopt dat het beste bij u en uw huis past.

Beste soorten airco's