Airco met of zonder buitenunit kopen

Moet je nu een airco met of zonder buitenunit kopen?

Dit hangt af van jouw behoeften en ruimte.

Indien je niet voldoende plaats hebt om een buitenunit te plaatsen dan kan een airco zonder buitenunit de ultieme oplossing zijn.

Interesse in onze airco’s met of zonder buitenunit?

JA:


Een airco met of zonder buitenunit kopen

Welke airco is geschikt voor uw huis? Een airco is de perfecte oplossing om uw huis of bedrijf koeler te houden tijdens de warme maanden van het jaar. De unit bevat een warmtewisselaar die warmte onttrekt aan de binnenlucht en deze naar buiten afvoert. Dit zorgt voor een veel comfortabeler binnenklimaat waarin u actiever kunt zijn en u kunt concentreren op uw activiteiten. Er zijn gemakkelijk vijf verschillende hoofdtypen airco’s, en elk van hen kan worden geleverd met nuttige extra functies. Het kan dus even duren voordat u de juiste airco voor u vindt. Lees deze gids om een beter overzicht te krijgen van de verschillende soorten airco’s die u koel kunnen houden.

Airco met of zonder buitenunit kopen

Een airco zonder buitenunit

De goedkoopste airco’s op de markt bestaan uit één enkele eenheid. Ze zijn compact, gemakkelijk te installeren en goedkoop, maar hebben een beperkte capaciteit om de ruimte te koelen. Er zijn drie typen afzonderlijke units die de ruimte koelen.

1. airco

Dit zijn machines met een interne warmtewisselaar. Ze hebben geen slang naar buiten en kunnen overal worden geplaatst. Ze zijn ook erg goedkoop. Maar er is een addertje onder het gras. Airco’s hebben, juist omdat zij geen warmte met de buitenwereld uitwisselen, een zeer kleine capaciteit. Ze kunnen een middelgrote woonkamer slechts met ongeveer drie graden koelen. Vergelijk dat met de koelkast open laten staan.

Deskundigen weigeren ze daarom airco’s te noemen. Een dergelijk apparaat kan nuttig zijn als uw behoefte aan ruimtekoeling gering is of als u een beperkt budget hebt. In de meeste gevallen is het raadzaam te kiezen voor een echte airco, zoals de volgende twee types.

2. mobiele airco

Ook dit toestel bestaat uit een compacte behuizing met een uitlaatslang die u uit een raam of deur kunt hangen. Zoals de naam al zegt, is een draagbare airco licht en klein genoeg om in uw huis of bedrijf mee te nemen. Zet hem in de kamer waar u werkt of ontspant op een warme zomerdag. En u zult merken dat uw verrijdbare airco de temperatuur aanzienlijk verlaagt, zodat u zich beter kunt concentreren en actiever kunt zijn. Een draagbare airco is betaalbaar, maar heeft ook een beperkte koelcapaciteit.

3. monobloc airco

Dit is een populair type wandmodel airco. Het toestel bestaat uit één deel dat de warmte uit de kamerlucht absorbeert en aan de buitenlucht afgeeft. Hierdoor is het binnen veel comfortabeler en zweet je minder. Door zijn zwaardere gewicht en grotere capaciteit kan een monobloc airco een groot huis goed koelen, mede omdat u de unit luchtdicht naar buiten kunt afsluiten. In ruil daarvoor verliest u de flexibiliteit van een draagbare airco. Monoblok airco’s zijn ook veel duurder en moeten correct worden geïnstalleerd.

Een airco met een buitenunit

Grotere airco’s die zowel een binnen- als een buitenunit hebben, werken efficiënt en zijn vaak zeer krachtig. U kunt ze gebruiken om een grote woonkamer of alle kamers in uw huis te koelen. Een airco met een buitenunit is ook de beste keuze voor grote hallen en hele bedrijven. Wij maken een onderscheid tussen twee verschillende soorten.

1. mono-split airco

Dit type airco heeft een binnen- en een buitenunit. De binnenunit onttrekt warmte aan de lucht in de kamer en pompt die door buizen die in de muur zijn aangebracht. Op die manier bereikt de warmte de buitenunit, die buiten het gebouw is gemonteerd. Hier verdwijnt de hitte in de lucht. Omdat de twee onderdelen van een mono-split airco gescheiden zijn, kan elke unit zijn werk zeer efficiënt doen. Dit bespaart elektriciteitskosten en garandeert een hoge koelcapaciteit.

2. multi-split airco

Een multi-split airco heeft ook een buitenunit die buiten het gebouw wordt geïnstalleerd. Hier zijn er echter meerdere binnenunits die allemaal verbonden zijn met de buitenunit. Dit systeem is een perfecte oplossing voor het koelen van meerdere grote kamers of zalen. Elke kamer wordt dan gekoeld door zijn eigen binnenunit. Omdat de componenten één systeem vormen, is het onderhoud van een multisplit airco veel eenvoudiger dan wanneer u verschillende afzonderlijke airco’s zou gebruiken.

Waarop moet u letten bij de keuze van een airco?

Zoals u hierboven kunt zien, zijn er verschillende soorten airco’s die geschikt zijn voor gebruik in huis. Maar waar moet u nog meer op letten bij het kiezen van een airco?

De prestaties van de airco

Welk type airco u ook kiest, hoe goed hij uw huis zal koelen, hangt uiteindelijk af van zijn prestaties. De productinformatie op de website of het etiket van een airco zal altijd vermelden hoe groot de ruimte is die hij efficiënt kan koelen. Meet dus uw kamers op en u weet hoeveel vierkante meter of kubieke meter lucht er is. Nu moet u een airco vinden waarvan de koelcapaciteit minstens zo groot is als deze hoeveelheid lucht. Zo kunt u er zeker van zijn dat uw nieuwe airco aan de verwachtingen zal voldoen.

Het energielabel van de airco

Helaas is een airco geen energiezuinige machine. Vooral de kleinere modellen (b.v. mobiele airco’s) verbruiken vrij veel elektriciteit voor hun taak. Dus als u van plan bent de airco regelmatig te gebruiken, moet u een model kiezen met een energielabel van hoge kwaliteit. Dit zal u elektriciteit besparen, wat in de loop der jaren zal oplopen.

Geluidsniveau van airco’s

Er zijn ook aanzienlijke verschillen in het geluidsniveau van airco’s. Deze toestellen werken met een ventilator die constant draait, zodat u altijd iets zult horen. Als u gevoelig bent voor lawaai of in alle rust in uw huis wilt werken en ontspannen, kunt u uw airco kiezen op basis van het geluidsniveau. Controleer de specificaties van elk product om te zien hoeveel decibels ze produceren, en u zult zelf zien welke modellen het stilst zijn.

Het merk van de airco

Er zijn nogal wat bedrijven die airco’s voor de Nederlandse markt fabriceren. Zoals bij veel huishoudelijke apparaten is het veilig om een bekend merk te kiezen. LG is een internationale reus die ook airco’s vervaardigt. Met een toestel van een dergelijk merk hebt u de garantie dat uw airco goed zal werken en lang zal meegaan. Wilt u liever een machine met een lagere prijs?

Kies dan een minder bekende fabrikant. Trouwens, het hoeven niet per se slechte machines te zijn. Lees online beoordelingen van andere gebruikers om u te helpen beslissen over een airco.

Airco met verwarming of airco-verwarming

Airco’s kunnen al lang meer dan alleen de kamer koelen. Warmtewisselaars werken in twee richtingen, en bij veel modellen kunt u de warmtewisseling omkeren. Dit betekent dat u een unit hebt die uw huis in de winter extra verwarmt. Vergeet niet dat de verwarmingscapaciteit van de gemiddelde airco niet kan tippen aan die van een conventionele verwarming.

Omdat airco’s een ventilator hebben, kunt u ze vaak gebruiken om frisse lucht in uw huis te blazen, of het nu gekoeld of verwarmd wordt. Sommige types reinigen de lucht ook van stof, vuil en bacteriën. Sommige airco’s die op deze manier als luchtzuiveraars fungeren, hebben een HEPA-filter dat de lucht van allergenen ontdoet.

Gebruik airco’s op de juiste manier

Wanneer de zomer aanbreekt, moet u beginnen met de voorbereidingen voor het seizoen, als u dat nog niet gedaan hebt. In het bijzonder moet u uw airco – of het nu een centrale, draagbare of raamairco is – voorbereiden met onze nuttige zomerkoelingstips die u goed kunt gebruiken. Met de volgende tips kunt u niet alleen voorkomen dat u deze zomer oververhit raakt, maar ook dat uw bankrekening oververhit raakt door hoge energierekeningen.

Plan onderhoud aan uw airco

Het is belangrijk ervoor te zorgen dat uw airco tegen zijn taak is opgewassen wanneer u hem op zwoele zomerdagen op volle toeren moet laten draaien. Plan een jaarlijkse controle van uw airco en laat een vakman preventief onderhoud uitvoeren, het koelmiddelpeil controleren en eventuele mechanische problemen met uw airco oplossen. Zelfs als uw airco goed lijkt te werken, kan hij kleine problemen hebben die tot hoge energierekeningen kunnen leiden, om nog maar te zwijgen van de nog hogere reparatiekosten als die kleine problemen grote problemen worden.

Hetzelfde geldt voor raamairco’s en draagbare airco’s. Je wilt niet dat het buiten gloeiend heet is als je hem voor het eerst gebruikt. Als het nog een beetje fris is, doe dan een paar testjes met je airco. Op die manier kunt u problemen opsporen voordat u het extra koelvermogen echt nodig hebt.

Vervang de filters van de airconditioning op tijd

Filteronderhoud is de snelste en eenvoudigste manier om ervoor te zorgen dat uw airco zo efficiënt mogelijk werkt. Of u nu een raam-, centrale of draagbare airco gebruikt, een verstopt filtersysteem kan net zo schadelijk zijn voor uw airco als voor uw luchtkwaliteit. Het is belangrijk om filters regelmatig te controleren en te vervangen, maar het is vooral belangrijk om ze te vervangen voor het lente- en zomerseizoen.

Als een filter te vol is om te functioneren, zullen stof en andere deeltjes die door de airco worden aangezogen, zich op de interne onderdelen afzetten en de ventilatieopeningen verstoppen. Door al deze extra stress gaat uw compressor harder en minder efficiënt werken. Het is het beste om minstens twee keer per jaar nieuwe filters te kopen.

Gebruik een stabiele temperatuurinstelling voor de airco

Zoek een temperatuur waar u zich prettig bij voelt en hou u daaraan. Hoe lager de temperatuurinstelling, hoe harder uw airco moet werken. Door een programmeerbare thermostaat te installeren, kunt u uw huis comfortabel houden. Als het erg warm is in uw huis, zet de thermostaat dan niet op de laagste stand om het zo snel mogelijk af te koelen.

Dit zal uw airco alleen maar onnodig belasten. Zet de airco gewoon op de normale temperatuur. Hetzelfde geldt voor draagbare airco’s en raamairco’s, vooral als zij uw enige bron van koeling zijn. Wacht niet tot het buiten 35 graden is om de airco op 20 graden te zetten. Zoek een milde temperatuur die bij u past en stel de airco vóór het heetst van de dag op die temperatuur in. Op die manier heeft uw airco de kamer al afgekoeld wanneer de hitte begint en hoeft hij niet zo hard te werken om de kamer koel te houden.

Ruimte voor de airco om goed te werken

Struiken, puin en planten kunnen in de zomer onnodige ophoping veroorzaken rond de buitencondensor van de airco, wat de luchtstroom kan belemmeren. Zorg ervoor dat het gebied rond de condensor van de airco schoon en netjes is, zodat deze met maximale efficiëntie kan werken. Bij draagbare airco’s moet ervoor worden gezorgd dat de uitlaatslang niet tot de maximale lengte is verlengd. Dit zal de efficiëntie van de airco verminderen. Verwijder ook alle voorwerpen in het gebied die de luchtstroom van de airco belemmeren.

Zorg er ook voor dat er niets tegen de achterkant van de airco wordt gedrukt. Hierdoor kan de compressor oververhit raken. Raamairco’s moeten ook worden ontdaan van obstakels om een ononderbroken luchtstroom te garanderen. Als u een raamairco gebruikt, moet u ook eventuele horren op het raam verwijderen.

Airco met of zonder buitenunit kopen

Tips voor koeling, naast koeling met een airco

Er zijn andere manieren om koel te blijven in de zomer. Als u buiten sport, probeer dan uw schema zo te veranderen dat u ’s morgens vroeg of ’s avonds laat sport als het niet zo warm is. Op die manier hoeft u de airconditioning niet aan te zwengelen als u weer binnen bent in de hitte. Het is ook een goed idee om een sprayfles met water in de koelkast te bewaren, zodat u uzelf kunt besproeien als u weer binnenkomt na het sporten of tuinieren. Je kunt zelfs een paar ijsblokjes in je spuitfles doen om het op te frissen.

Naast een fles water is het ook een goed idee om een lotion of crème in de koelkast te bewaren om vermoeide voeten mee in te smeren na een wandeling in de zomerhitte. Zorg ervoor dat u op warme dagen veel water drinkt, niet alleen om af te koelen maar ook om gehydrateerd te blijven. Als het kan, bewaar dan altijd een flesje water in de vriezer zodat je het bij de hand hebt als je uitgaat. Het smeltende ijs houdt het water lekker koel. Blijf uit de buurt van alcoholische en cafeïnehoudende dranken, aangezien deze uitdroging kunnen veroorzaken.

Als u honger heeft, kies dan voor kleine snacks en kleine maaltijden bestaande uit koud fruit of magere zuivelproducten. Als u heet voedsel kookt op een hete kookplaat, zult u niet alleen oververhit raken, maar uw airco zal ook harder moeten werken om de hogere temperaturen te bestrijden. Als u iets op het fornuis kookt, is het raadzaam de afzuigkap aan te zetten om een deel van de warmte kwijt te raken. Of u nu een centrale, een draagbare of een raamairco gebruikt, deze tips voor zomerkoeling houden u en uw huis dit seizoen comfortabel koel.

Onderhoud van airco’s

Een goede airco is een apparaat waarop u tijdens de zomermaanden bijna elke dag vertrouwt. Helaas zal uw airco na verloop van tijd aan slijtage onderhevig zijn en uiteindelijk gerepareerd moeten worden. Hieronder vindt u een lijst met vier tekenen die erop wijzen dat uw airco onderhoud nodig heeft, zodat u contact kunt opnemen met een aircotechnicus voordat er ernstiger schade ontstaat.

1. airco: vreemde geluiden tijdens werking

Geen enkele airco is volledig stil als hij werkt, maar u hebt nu waarschijnlijk geleerd om het lawaai van uw airco te negeren. Vreemde geluiden die zich voordoen wanneer uw airco in werking is, kunnen dan ook zeer verontrustend zijn. Afhankelijk van het nieuwe geluid dat uw airco maakt, kunt u misschien een idee krijgen van de oorzaak en de ernst ervan. De belangrijkste geluiden om naar uit te kijken zijn die van metaal op metaal.

Geluiden zoals knarsen en raspen kunnen erop wijzen dat een ventilator of een ander onderdeel van de condensor is losgekomen en tegen de behuizing schuurt. Piepende en piepende geluiden kunnen het gevolg zijn van versleten lagers. Deze aircoproblemen vereisen professionele reparatie. Luister dus naar veranderingen in de manier waarop uw airco klinkt.

2. geen koude lucht uit de airco

Zelfs als er genoeg lucht uit de ventilatieopeningen komt, heeft u niet veel aan uw airco als hij uw huis niet koelt. Lauwwarme lucht uit uw airco is een probleem dat gemakkelijk kan worden verholpen. Het reinigen of vervangen van een verstopt luchtfilter en het controleren of uw thermostaat goed is ingesteld, kan al voldoende zijn om uw huis weer koel en comfortabel te maken. In andere gevallen kan een gebrek aan koude lucht een ernstiger probleem zijn. Uw airco kan een koelmiddellek hebben, wat betekent dat de airco niet genoeg warmte uit de lucht in uw huis kan halen.

3. airco: kortsluiting

Als uw airco vaker aan en uit gaat dan zou moeten, hebt u een probleem dat kortsluiting wordt genoemd. Een airco met een korte aanloop heeft moeite om de temperatuur te bereiken die door de thermostaat is ingesteld, omdat hij niet lang genoeg draait om uw huis goed te koelen. Kortsluiting verhoogt ook het energieverbruik van uw airco, omdat hij telkens als hij start een stroomstoot nodig heeft. Verdenk bedradingsproblemen in een paneel of sensor in uw huis, waardoor uw airco de omgevingstemperatuur niet goed kan meten. Als uw airco al in uw huis geïnstalleerd was, kan het zijn dat hij te groot is voor het huis en vervangen moet worden.

4. frequente bevriezing van de airco

Soms bevriezen de verdamperspiralen boven de oven of de koelmiddelleidingen naar de buitencondensor, zelfs op de warmste dagen. Een airco die vaak bevriest, moet waarschijnlijk worden bijgevuld met koelmiddel door een airconditioningspecialist of koeltechnicus. Een laag koelmiddelpeil verstoort het evenwicht dat de warmte van binnen naar buiten transporteert. Als de airco niet genoeg koelmiddel heeft om voldoende warmte te absorberen, zal het resterende koelmiddel de airco doen bevriezen.

Als u merkt dat uw airco bevroren is, zet hem dan onmiddellijk uit om hem te ontdooien en neem contact op met een aircotechnicus. Airconditioning reparatie is geen doe-het-zelf taak, dus het is het beste om te letten op tekenen van problemen en een pro-actieve benadering van airconditioning service te nemen. Als uw airco een van deze symptomen vertoont, bel ons dan vandaag nog, zodat u deze zomer niet zonder werkende airco komt te zitten. Ons team is ervaren en klaar om uw airco te repareren.

Airco met of zonder buitenunit kopen