Airco met een buitenunit

IZI Cool airco: kwaliteitsvolle airco’s aan scherpe prijzen.

Wil je graag een airco met een buitenunit plaatsen?

Een airco met buitenunit is handig wanneer je voldoende plaats hebt om de buitenunit te plaatsen.

Interesse?

Neem contact met ons op voor onze prijzen en modellen:


Airco met buitenunit: 5 mythen

Als u in een ouder huis woont, heeft u misschien geen centrale airco. De installatie van een airco is vooral belangrijk als u in een gebied woont waar het ’s zomers onaangenaam warm of vochtig is. Er zijn veel verschillende types en opties voor airco’s, maar een goede optie voor retrofitting is een airco met een buitenunit, ook bekend als een mini-split airco. Er doen echter enkele mythes de ronde over airco’s met buitenunit, en u moet zich bewust zijn van de waarheid. Er zijn vele redenen waarom een airco met buitenunit de beste keuze kan zijn voor uw huis en gezin.

Airco met een buitenunit

Een airco met een buitenunit kopen

Als huiseigenaar zult u waarschijnlijk op een bepaald moment moeten overwegen uw verwarmings- en koelsysteem te vervangen of te upgraden. Er zijn veel opties als het gaat om airconditioningsystemen. Het is belangrijk dat u al uw opties afweegt voordat u een investering van deze omvang doet. U wilt er zeker van zijn dat u de juiste keuze maakt voor uw huis, uw gezin en uw portemonnee.

Er zijn verschillende dingen te overwegen bij het zoeken naar een koeleenheid, waaronder:

– De grootte van uw huis.

– Waar in uw huis is er momenteel leidingwerk, indien aanwezig.

– Hoe moeilijk is het om een buizensysteem te installeren in een oudere woning of in een nieuwe aanbouw aan uw bestaande woning.

– De aankoopprijs van de airco en de energie-efficiëntie ervan.

Zodra u al uw opties hebt bekeken en weet hoe elke keuze het airconditioningsysteem van uw huis en uw budget zal beïnvloeden, kunt u een beslissing nemen over de juiste airco.

Airconditioning met een buitenunit

Mythe 1: airco’s met een buitenunit zijn alleen geschikt voor nieuwe gebouwen

Er bestaat veel verwarring over welke woningen geschikt zijn voor een airco met een buitenunit. Men zou kunnen denken dat deze eenheden alleen in nieuwe gebouwen kunnen worden geïnstalleerd. Hoewel mini-split airco’s zeer geschikt zijn voor goed geïsoleerde nieuwe gebouwen, kunnen ze ook in bestaande woningen worden gebruikt. Deze toestellen zijn gemakkelijk te installeren en nemen zeer weinig plaats in, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor huiseigenaars die een nieuw koelsysteem willen opwaarderen of toevoegen zonder leidingwerk. Dit is ideaal voor huiseigenaars die een kamer hebben toegevoegd waar geen leidingwerk is, of wiens huis helemaal geen centrale airconditioning heeft.

Als u een bijzonder oud huis bezit of in bepaalde streken van het land woont, is het mogelijk dat er helemaal geen centrale koeling in huis is. Uw huis uitrusten met volledige airconditioning kan moeilijk zijn en in oudere huizen ook duur. Als u meer controle wilt over het klimaat in afzonderlijke kamers van uw huis, kunnen kleinere units helpen. Met een mini-split airco kunt u uw huis comfortabeler maken om in te wonen, ongeacht wanneer het is gebouwd.

Mythe 2: Airco’s met een buitenunit veroorzaken een ongelijkmatige koeling

Als u naar een airco met een buitenunit kijkt, hebt u misschien gehoord dat deze een ongelijkmatige koeling in uw kamer of huis veroorzaken. Dit geldt misschien voor raamunits, maar niet voor mini-split airco’s. Hoewel ze anders werken dan een conventioneel systeem, verspreiden ze de lucht toch gelijkmatig door uw huis. Wanneer u een raamairco installeert, kunt u een groot verschil merken tussen de temperatuur in de buurt van de unit en een paar meter verderop. Dit is niet het geval bij een airco met een buitenunit. Als u besluit een dergelijke eenheid te installeren, moet u in staat zijn in uw hele huis van hetzelfde comfortniveau te genieten.

Mythe 3: Minisplit airco’s zijn slecht voor de luchtkwaliteit

Een ander voorbeeld van mythes over airco’s is de overtuiging dat deze apparaten slecht zijn voor de luchtkwaliteit in uw huis. Veel mensen denken dat airco’s met een buitenunit bacteriën of stof verzamelen en verspreiden in de kamer of het huis. Deze mythe is bijzonder schadelijk omdat deze apparaten filters en andere zelfreinigende functies bevatten om de lucht te reinigen. De filters vangen stof, vuil, sporen en alles wat bacteriën en andere verontreinigende stoffen bevat op en houden deze vast. Sommige mini-split airco’s reinigen de lucht zelfs beter dan traditionele kanaalsystemen of raamunits. Met een conventioneel systeem kan het ingewikkeld en duur zijn om verontreinigende stoffen uit de kanalen te verwijderen. U kunt het filter van uw mini-split unit eenvoudig reinigen met water en zeep.

Mythe 4: airco’s met buitenunits voorkomen energieverlies

Het is een mythe dat het ontbreken van leidingwerk in een mini-split unit energieverlies voorkomt. Als u overweegt een airco met een buitenunit te installeren, moet u weten dat er weliswaar geen kanaalverliezen zijn, maar dat er wel andere vormen van energieverlies kunnen zijn. Deze verliezen zijn echter meestal veel kleiner dan de kanaalverliezen in een conventioneel systeem. Hierdoor zijn mini-split units een energiezuinig alternatief voor het installeren of upgraden van een koelsysteem voor het hele huis.

Als uw oudere unit kapot of inefficiënt is, of als uw huis helemaal geen airconditioning heeft, kan het kosteneffectief zijn om een mini-split airco te installeren in plaats van een conventioneel systeem. Een kleinere, nieuwere eenheid is meestal efficiënter dan een oudere of oorspronkelijke eenheid voor het huis. Dit kan resulteren in maandelijkse besparingen op uw energierekeningen.

Mythe 5: De installatiekosten voor airco’s met een buitenunit zijn aanzienlijk

Een van de meest voorkomende mythes over airco’s is dat het installeren van mini-split airco’s over het algemeen goedkoper is dan het updaten of installeren van een traditionele airco voor het hele huis. Dit kan het geval zijn als u in een kleiner huis woont of alleen een extra kamer of een specifiek deel van het huis wilt voorzien van airconditioning waar geen leidingen zijn. Als u een groter huis hebt, bespaart u misschien niet zo veel als u denkt. Als uw woning 110 vierkante meter groot is, kan het duurder zijn om meerdere mini-split units te installeren dan om uw airco te vervangen.

Voordat u beslist welke airco voor u het beste is, moet u de behoeften van uw huis in gedachten houden. Of u nu uw traditionele verwarmings- en koelsysteem wilt vervangen of mini-split airco’s in uw huis wilt installeren, het is belangrijk dat u van tevoren onderzoek doet. Doe uw onderzoek en stel vragen die u zullen helpen bij het nemen van uw definitieve beslissing.

Hoe werkt een airco met een buitenunit

Als u op zoek bent naar een alternatief voor traditionele centrale koelsystemen, probeer dan airco’s met een buitenunit, ook bekend als mini-split airco’s. Deze nieuwerwetse systemen beloven energiebesparingen en een grotere efficiëntie bij het koelen van uw huis. Het innovatieve ontwerp vereist geen traditioneel leidingwerk, maar houdt, wanneer correct geïnstalleerd, uw huis koel en uw energierekeningen laag. Natuurlijk moet u uw onderzoek grondig doen voordat u een aannemer inhuurt om uw airconditioningsysteem te vervangen. Dus wat moet je weten over mini split airco’s?

Airco’s met een buitenunit: Werking

Airco’s met een buitenunit hebben geen grote elektrische installaties of leidingwerk nodig zoals andere soorten airco’s. De compressor bevindt zich buiten, wat goed nieuws is als u geen luide geluiden in uw huis wilt. Deze units hebben geen interne verdamper meer nodig, aangezien denkbeeldige koperen leidingen het koelmiddel rechtstreeks naar de aan de wand gemonteerde ventilatoren pompen. Minisplit-configuraties kunnen variëren naargelang de specifieke behoeften van uw woning. Deze units worden over het algemeen als energiezuiniger beschouwd en zijn een goede oplossing als u wilt voorkomen dat u een duur airconditioningsysteem vanaf nul moet installeren.

Koelen met een mini-split airco

Airco’s met een buitenunit werken op dezelfde manier als conventionele airco’s. Het enige verschil is dat de mini-split airco dezelfde koelingseffecten kan bereiken zonder de noodzaak van leidingwerk en extra elektrische componenten. De buitenunit pompt lucht in het koelmiddel van het systeem om te koelen. De binnenventilator dient om de nu koele lucht binnen te verspreiden. De binnenunit verzamelt de warme lucht en verwijdert de opgehoopte condensatie.

Elementen van een airco met buitenunit

Omdat het een monobloc airco is, nemen mini-splits zeer weinig ruimte in uw huis in. Waarom worden monobloc airco’s dan minisplit airco’s genoemd? Dat komt omdat deze eenheden uit twee componenten bestaan: Een intern onderdeel dat een ventilator bevat die in de koelzone op een binnenmuur bij het plafond is geïnstalleerd.

Een externe compressoreenheid die buiten op een betonnen plaat wordt geplaatst. Koperen leidingen verbinden de buiten- en binnenunits via gaten in de muur. De binnenunit wordt gevoed door de buitenunit, dus er is geen extra binnenbekabeling nodig.

Voor- en nadelen van een airco met een buitenunit

Airco’s met een buitenunit zijn om vele redenen geweldig, maar er zijn ook enkele nadelen aan deze units. Zoals u hieronder zult zien, wegen de voordelen echter ruimschoots op tegen de nadelen.

Nadelen van airconditioning met een buitenunit

Voordat we ingaan op de voordelen van airco’s met een buitenunit, moet u eerst de nadelen van dit type unit kennen:

De aanloopkosten

Het installeren van een airco is eigenlijk heel eenvoudig, maar deze nieuwe units zijn duurder dan traditionele modellen. Naar schatting kosten mini-split airco’s tussen de 2.500 en 4.000 euro.

De vraag naar precisie

Airco’s met buiteneenheden zijn slechts zo goed als hun pasvorm. De installateur moet de grootte en de plaatsing van uw units goed inschatten. Te grote of slecht geplaatste units kunnen energie verspillen en de temperatuur en vochtigheid slecht regelen. Airco’s kunnen kortsluiting veroorzaken, en als de airco te groot is, wegen de kosten niet op tegen de baten.

Weinig gekwalificeerde installateurs

Het vinden van een ervaren mini-split installateur kan een moeilijke taak op zich zijn. Omdat veel bedrijven al zwaar hebben geïnvesteerd in de initiële kosten van een traditioneel airconditioningsysteem, bevelen aannemers het systeem alleen aan als de installatie van leidingwerk moeilijk zou zijn.

Airco met een buitenunit

Voordelen van airconditioning met een buitenunit

Als een van de nadelen u doet aarzelen, geef dan niet op voor een airco met een buitenunit totdat u ziet hoeveel goed hij voor uw huis kan doen. Wanneer mini-split airco’s correct worden geïnstalleerd door een gekwalificeerde vakman, bieden ze deze voordelen:

Klein formaat

Dit lijkt misschien een beetje voor de hand liggend, maar wist u dat veel modellen één buitenunit hebben met maximaal 4 binnenunits? U kunt het aantal eenheden aanpassen afhankelijk van de zones die u wilt beheren.

Energiebesparing

Airco’s zijn berucht om hun prijs, maar in de zomer is het moeilijk om niet aan de thermostaat te prutsen. In sommige woningen is er slechts één thermostaat per verdieping, wat betekent dat lucht in kamers wordt geblazen die u niet eens gebruikt om de temperatuur in bezette ruimtes op peil te houden. Met airco’s voor buiten hebt u één thermostaat voor elke zone, zodat u de airconditioning kunt beperken tot de kamers waar u woont. Dit betekent een flinke energiebesparing en dus lagere energiekosten.

Aanpasbaar leidingsysteem

De meeste fabrikanten van airco’s voor buitenopstelling bieden een verscheidenheid van leidinglengten aan. Dit betekent dat u uw buitenunit ver van uw binnenverdamper kunt plaatsen. Als u uw buitenunit op een specifieke plaats wilt verbergen, kan uw fabrikant daar wellicht in voorzien.

Eenvoudige installatie

Airco’s met buitenunit zijn ongelooflijk eenvoudig te installeren door opgeleide vakmensen, wat betekent dat u uw project in een mum van tijd kunt voltooien. Om de binnen- en buitenunits aan te sluiten, hoeft de installateur alleen maar een gat van drie inch te boren voor de leiding. U kunt kiezen voor een vrijstaande unit om zo weinig mogelijk leidingen te nodig te hebben, of voor een inbouwoptie die een subtielere temperatuurregeling mogelijk maakt.

Minimaliseer de verliezen in het kanalensysteem

Zoals de naam al doet vermoeden, hebben airco’s met een buitenunit geen leidingen, wat betekent dat ze niet onderhevig zijn aan dezelfde energieverliezen die optreden bij traditionele leidingstelsels voor centrale luchtsystemen. Vooral als de leidingen niet goed geïsoleerd zijn, kan energieverlies in de leidingen tot een derde van het energieverbruik van de airco uitmaken.

Flexibel ontwerp

Bij de binnenunits hebt u de keuze om ze aan het plafond te hangen, in een verlaagd plafond te installeren of aan de muur te hangen. Indien u wenst, kunt u ook kiezen voor een staand model.

Elegant en hightech

Binnenunits zijn meestal zo’n zeven centimeter diep en voorzien van hightech-jassen. Veel airco’s kunnen met een afstandsbediening worden bediend, wat handig is voor hangende of anderszins moeilijk bereikbare plaatsen.

Extra beveiliging in huis

Met doorkijk-airco’s loopt u in ieder geval het risico dat u een open portiek in uw huis hebt. Mini-split airco’s hebben slechts een gat van drie inch nodig, waardoor het veiligheidsrisico minimaal is. Nu u weet wat u van een airco voor buiten kunt verwachten, hebt u waarschijnlijk een beter idee of dit al dan niet de beste oplossing voor u is. Als u nog vragen heeft, neem dan contact op met uw plaatselijke bouwer.

Soorten airco’s: met of zonder buitenunit

Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten airco’s op de markt. Het vinden van het juiste model is vaak een moeilijke taak. Zo zijn er airco’s zonder buitenunit en buitenunits. Er zijn ook veel verschillende kenmerken en functies, en elke airco heeft zijn voor- en nadelen.

Bent u op zoek naar een nieuwe airco, maar weet u niet welk model het beste bij u past? Kijk eens naar de volgende tekst en leer meer over de verschillende soorten airco’s.

Airco zonder buitenunit

Een airco zonder buiteneenheid wordt ook wel een monobloc airco genoemd. Deze airco’s zijn ideaal wanneer u buiten geen geschikte plaats hebt om een airco te installeren of wanneer dit niet is toegestaan (b.v. door voorschriften aan de buitenmuur).

Een monobloc airco combineert de functies van een binnenunit en een buitenunit in één unit, zodat u niets buiten uw huis hoeft te installeren. Dit betekent dat u het toestel kunt plaatsen waar u maar wilt. Het is echter belangrijk dat de warme lucht van binnenuit kan worden afgevoerd. Hiervoor hebt u een afvoerslang of een afvoerpijp nodig en moet u een gat in uw buitenmuur slaan.

Voordelen van een airco zonder buitenunit

– De meeste monobloc airco’s kunnen niet alleen koelen, maar ook verwarmen, ontvochtigen en de lucht zuiveren.
– Kan overal gebruikt worden
– Meestal goedkoper dan een ander airconditioningsysteem

Nadelen van airco’s zonder buitenunit

– Een airco zonder buitenunit produceert over het algemeen meer lawaai
– Een buitenaansluiting is vereist om een airco zonder buitenunit te installeren
– Neemt veel plaats in.

Airco met buitenunit

Een airco met een buiteneenheid wordt meestal een mono-split airco of een multi-split airco genoemd.

Bij deze systemen wordt een buitenunit (motor) aan de buitenkant van uw huis geïnstalleerd. Als u een zeer grote ruimte wilt koelen, kunt u kiezen voor een multi-split airco. Met deze airco’s kunt u gemakkelijk meerdere units op de buitenunit aansluiten en meerdere kamers tegelijk koelen. Een airco met een buitenunit is vaak veel efficiënter dan een airco zonder buitenunit. U kunt hem gebruiken om krachtiger te koelen en om meerdere kamers tegelijk te koelen. Omdat de motor van de airco zich buiten het huis bevindt, zijn de systemen over het algemeen minder lawaaierig. De installatie van een airco met een buitenunit is echter een vrij arbeidsintensieve taak en moet worden uitbesteed aan een professionele koeltechnicus.

Voordelen van airconditioning met een buitenunit

– Een structurele oplossing voor de koeling van uw huis
– Vermindert geluidsoverlast
– De eenheden zijn compact
– Kan één (of meer) kamers koelen of verwarmen

Nadelen van airconditioning met een buitenunit

– Moeilijk te installeren en vereist de hulp van een gespecialiseerde technicus
– Duurder dan een airco zonder buitenunit
– Kan niet overal worden geïnstalleerd

Een airco met of zonder buitenunit kopen

Als u besluit een airco met of zonder buitenunit te kopen, moet u zich eerst afvragen of u een buitenmuur hebt waar de airco kan worden geïnstalleerd.

Als dit niet het geval is, zit u al snel met een airco zonder buitenunit. Als u de mogelijkheid hebt om een buitenunit te installeren, is deze keuze altijd aan te bevelen. Met een split unit systeem heeft u geen last van geluidsoverlast en zorgt u ervoor dat uw ruimte efficiënt en structureel wordt gekoeld. De installatie van deze systemen is echter vaak ingewikkelder dan die van een monoblok airco. De systemen zijn ook duurder en u zult de hulp van een professional moeten inroepen. Welk systeem u moet kiezen is dan ook zeer moeilijk te bepalen.

Als u echter alle factoren tegen elkaar afweegt, kunt u concluderen dat, ondanks de moeilijkheidsgraad van de installatie en de hogere aankoopprijs, een vaste airco met een buitenunit de verstandigste keuze is. Split-systemen hebben een hogere koelcapaciteit en werken efficiënter. Ga vóór de aankoop na wat uw mogelijkheden zijn en welk systeem voor u het beste is.

Airco met een buitenunit