6 voordelen van een goede airco voor uw woning

In dit artikel bespreken we 6 voordelen van aan goede airco voor uw woning.

Uiteraard heeft een goede airco veel meer voordelen te bieden.

Een goede airco kan je vinden bij IZI Cool, dé airco specialist in België.

Ben je geïnteresseerd in onze prijzen en modellen?

Dien onderstaand formulier in en ontvang binnenkort je persoonlijke offerte:


6 voordelen van een goede airco voor uw huis

Ontdek de voordelen van airconditioning in hete, droge zomers. Onder invloed van de klimaatverandering is het weer in België de laatste jaren drastisch veranderd. Sinds enkele jaren beleven wij hete, zo niet verzengende zomers, met temperaturen van meer dan veertig graden. Wetenschappers voorspellen dat deze tendens zich zal voortzetten, waarbij hittegolven niet worden uitgesloten. Dit betekent dat de komende zomers ook warm en droog zullen zijn.

De onderzoekers waarschuwen ook dat deze extreme temperaturen ons algemeen welzijn zullen aantasten. De hitte treft niet alleen oudere of kwetsbare mensen, maar heel veel mensen. Reden genoeg om je ertegen te wapenen. Een goede airco kan in dit opzicht een uiterst doeltreffend hulpmiddel zijn.

Airco voor woning

Wat doet een airco precies?

Een airco is een apparaat voor het koelen of verwarmen van de lucht in een ruimte. Het systeem, ook klimaatregeling of airco genoemd, regelt de lucht binnenshuis. Op die manier zorgt het voor een comfortabel klimaat in gebouwen en voertuigen zoals auto’s, treinen en bussen. Wanneer de buitentemperatuur te hoog is, brengt het systeem zowel de temperatuur als de vochtigheidsgraad terug tot een aangenaam niveau. Bij koeling onttrekt het systeem warmte aan de lucht met behulp van een koelvloeistof en zet deze vervolgens om in een gasvormige stof.

Dit gas wordt samengeperst en vervolgens weer vloeibaar gemaakt in de condensor. Tegelijkertijd wordt de warme lucht naar buiten afgevoerd, terwijl een speciaal filter de lucht reinigt. Het resultaat: de kamer is koeler en minder klam. Als u de lucht wilt verwarmen, werkt het proces in omgekeerde volgorde.

Airco’s in verschillende soorten en maten

Airco’s zijn er in verschillende soorten en voor verschillende doeleinden. Er zijn mobiele units, ook wel draagbare airco’s genoemd, en permanent geïnstalleerde split airconditioningsystemen. Mobiele airco’s zijn gewoonlijk uitgerust met een flexibele afvoerslang om de warmte af te voeren. Dit kan gebeuren door een gat in de buitenmuur, of door de slang door een gedeeltelijk open raam naar buiten te laten hangen. De mobiele airco is relatief goedkoop en gemakkelijk te vervoeren. Het nadeel is echter dat modellen van dit type vrij groot zijn en daardoor gemakkelijk een last kunnen worden. Ze zijn ook nogal lawaaierig, wat een goede reden is om dit type niet te kiezen voor uw slaapkamer.

Een split-airco is een permanent geïnstalleerd systeem voor de airconditioning van uw kantoor of woonkamer. Het bestaat uit twee afzonderlijke delen, een binnenunit en een buitenunit. De warmtepomp in dit systeem werkt met een speciaal koelmiddel, zoals dat in koelkasten wordt gebruikt. Zowel wat comfort als wat efficiëntie betreft, is dit type systeem aantrekkelijker dan een mobiele airco. Bovendien heeft dit type airco een aantrekkelijker ontwerp en is tegelijkertijd stil. Voordelen die deze airco modellen breed toepasbaar maken.

De verschillende voordelen van een airco

Een airco is een populair apparaat, vooral tijdens de hete zomermaanden. Maar welk type airco moet u kiezen? Door de verschillende voor- en nadelen te vergelijken, kunt u een weloverwogen beslissing nemen. Allereerst hangt het type airco af van uw situatie en de grootte van de ruimte(n) die u wilt koelen.

De juiste koelcapaciteit is van cruciaal belang. Als hij niet genoeg capaciteit heeft, zal het systeem niet voldoende kunnen koelen, maar een unit met te veel capaciteit zal onnodig energie verbruiken en het systeem duurder maken dan nodig is. Zorg dus dat je hier goed over geïnformeerd bent.

De 6 belangrijkste voordelen van een eigen airconditioningsysteem:

Snel koelen en verwarmen

De snelle koeling die dit systeem biedt, is natuurlijk het grootste voordeel van een airco. Omdat het systeem koude lucht uitblaast, kan de kamer snel worden gekoeld. Maar als het ’s avonds afkoelt, kan de airco de kamer ook snel opwarmen. Dit komt doordat het proces van het afzuigen van warme lucht en het uitblazen van koude lucht gemakkelijk kan worden omgekeerd, zodat de unit warmte produceert in plaats van koude. Op die manier fungeert een split-airco zowel als lucht- en als warmtepomp. Een ander voordeel is dat u de verwarming alleen hoeft aan te zetten als het echt koud wordt.

Een aangenaam binnenklimaat

Aangezien een airco niet alleen koelt, maar ook de lucht reinigt en ontvochtigt, zorgt hij voor een aangenaam klimaat in huis. Dit maakt slapen, wonen en werken veel aangenamer. Niet alleen voor mensen met lichamelijke kwalen of allergieën, maar voor iedereen die last heeft van de warmte binnenshuis. Bijvoorbeeld, slaapproblemen. Bovendien is ventilatie een belangrijk voordeel. Wanneer verse buitenlucht wordt aangezogen, komt er automatisch meer verse lucht met voldoende zuurstof in uw woon- of werkruimte. En dat merk je.

Optimale luchtvochtigheid in de woning

Niet alleen de juiste temperatuur zorgt voor comfort binnen uw eigen vier muren. De juiste vochtigheidsgraad tussen 40 en 60 % levert ook een belangrijke bijdrage. Omdat overtollig vocht automatisch uit de lucht wordt verwijderd, wordt een optimaal luchtklimaat gecreëerd. Dit betekent dat u minder last zult hebben van congestie en een klam of benauwd gevoel. Het voorkomt ook schimmelvorming, zodat uw kostbaarheden beter beschermd zijn tegen vocht.

Schone lucht

Een ander belangrijk aspect van airconditioning is het reinigen van de lucht. De lucht die u inademt bevat allerlei stofdeeltjes, rook en ziektekiemen. Het is logisch dat dit problemen kan veroorzaken, vooral als u gevoelig bent voor stof of hooikoorts. Geavanceerde filters filteren de lucht en elimineren de bacteriën. Het resultaat: de gezuiverde lucht is tot 90% schoner.

Dit in tegenstelling tot berichten over ongezonde lucht, die alleen waar zijn als de filters nooit worden schoongemaakt. Het is immers logisch dat de luchtkwaliteit verslechtert wanneer stof en bacteriën zich ophopen in de luchtfilters. De oplossing ligt echter voor de hand: zorg ervoor dat de filters op tijd worden gereinigd en regelmatig worden gecontroleerd, zodat ze optimaal functioneren.

Efficiënte en kosteneffectieve airconditioning

Moderne split units zijn niet alleen efficiënt, maar ook duurzaam en kosteneffectief. Een airco wordt soms gezien als een energievreter, maar dat is niet terecht; de huidige generatie apparaten verbruikt niet meer energie dan bijvoorbeeld een wasdroger of een koelkast. Omdat warmtepomp airco’s het grootste deel van hun energie uit buitenlucht of aardwarmte halen, is hun energieverbruik zeer laag. Veel modellen dragen zelfs een groen energielabel. Dit maakt ze ook tot een aantrekkelijk alternatief voor centrale verwarming in minder frequent gebruikte ruimten, zoals een vakantiewoning of chalet.

Comfortabel en duurzaam

Een airco staat voor comfort. Met slechts één klik regelt u de ideale temperatuur en het ideale leefklimaat in uw huis. En dankzij talrijke innovaties zijn de airco’s van vandaag veel milieuvriendelijker dan vroeger. Het negatieve effect op het milieu van schadelijke koelmiddelen is niet langer een probleem. De wetgeving terzake is gewijzigd, zodat nu alleen nog de veel veiliger koelvloeistoffen mogen worden gebruikt.

Veel comfort wordt ook geboden door de afstandsbediening, waarmee u de temperatuur gemakkelijk kunt regelen. Of u kunt de instellingen regelen via een app op uw smartphone. U kunt hem gebruiken om de airconditioning in uw slaapkamer of woonkamer aan te zetten voordat u thuiskomt. Als dat niet uitkomt.

Bereken de werkelijke kosten van uw airconditioningsysteem

Centrale airco’s zijn veel efficiënter dan de modellen die iets meer dan een decennium geleden werden geïnstalleerd. Fabrikanten bieden voortdurend nieuwe functies aan die het comfort verhogen en de bedrijfskosten verlagen. Het energieverbruik van airconditioningsystemen wordt zowel in theorie als in de praktijk gemeten.

Inzicht in EER- en SEER-waarden

De energie-efficiëntieverhouding (EER) werd in 1975 ingevoerd als een beoordelingsnorm voor airco’s die werken volgens de principes van de koelcyclus. De EER-waarde van een eenheid wordt bepaald door de BTU-capaciteit te delen door de nominale capaciteit bij bepaalde temperatuur- en vochtigheidsniveaus. In 1978 heeft het Congres een wet uitgevaardigd die voorschrijft dat bepaalde toestellen moeten worden getest onder omstandigheden die een aantal seizoensvariabelen omvatten die van invloed zijn op de BTU-capaciteit en het energieverbruik. De Seasonal Energy Efficiency Ratio (SEER) heeft de EER vervangen als de algemeen aanvaarde methode voor de berekening van de efficiëntie van airco’s.

De airco’s worden getest bij een standaardtemperatuur van 28 graden buiten en 27 graden binnen. Aan elke geproduceerde airco wordt een SEER-waarde toegekend, zodat de consument de waarde van elk product kan bepalen in verhouding tot de kosten en de efficiëntie. Aangezien buitentemperaturen van 28 graden in veel zuidelijke klimaten onrealistisch zijn, worden huiseigenaren aangemoedigd om uitgebreide evaluatiegegevens aan te vragen die een veel nauwkeuriger beeld geven van de prestaties van airco’s onder reële omstandigheden. De energieverbruikskenmerken van twee verschillende airco’s kunnen worden vergeleken door het verschil tussen de SEER-waarden te delen door de grootste SEER-waarde.

Bijvoorbeeld: 16 (SEER) – 10 (SEER) = 6 / 16 = 37,5, dus een airco met 16 SEER is 37,5 procent efficiënter dan een met 10 SEER. In 2015 zal de regering een nieuwe regionale aanpak voor de SEER-classificatienormen goedkeuren. Airco’s in noordelijke klimaten moeten een minimum SEER-waarde van 13 hebben, terwijl units die in zuidelijke klimaten worden geïnstalleerd een minimum SEER-waarde van 14 moeten hebben. Door een oudere airco met een SEER-waarde van 10 te vervangen door een model met een SEER-waarde van 14 kan tot 29 procent op de maandelijkse energiekosten worden bespaard, afhankelijk van de instellingen van de thermostaat en de efficiëntie van het kanaalsysteem.

Airco voor woning


IZI Cool airco beste prijs

Berekening van het werkelijke elektriciteitsverbruik

Het nominale elektriciteitsverbruik van een airco kan met behulp van een betrekkelijk eenvoudige formule tot op 10% van het werkelijke verbruik worden berekend. De vereiste informatie is te vinden op een etiket dat op de buitenunit is bevestigd. Deze vermogensgegevens omvatten het aantal ampères dat de airco bij een bepaalde spanning trekt. Airco’s van consumentenklasse werken op 220-240 volt. Om het werkelijke stroomverbruik te berekenen, noteert u de nominale stroomsterkte (RLA) voor de condensor en de vollaststroomsterkte (FLA) voor de ventilator.

Het laatste stukje informatie dat u nodig hebt is de stroomsterkte van de ventilator, die u kunt vinden aan de binnenkant van het servicepaneel van de luchtbehandelingsunit of de oven. De drie cijfers voor de stroomsterkte moeten worden vermenigvuldigd met de bedrijfsspanning voor elk onderdeel afzonderlijk. In een conventioneel split-systeem werkt de ventilator in de airco gewoonlijk op 115 volt. Nadat de resulterende totalen zijn opgeteld, vermenigvuldigt u het nieuwe getal met het aantal uren dat de airco in een bepaalde periode heeft gewerkt om het totale wattage te krijgen.

I (ampère) x V (volt) = P (watt) x bedrijfsuren = totaal wattverbruik Het totale wattverbruik moet nog door 1000 worden gedeeld om het aantal kilowatturen te bepalen. Dit cijfer wordt vervolgens vermenigvuldigd met het geldende elektriciteitstarief om het elektriciteitsverbruik van een airco op dag-, maand- of jaarbasis nauwkeurig te bepalen. Een eenvoudiger methode om het elektriciteitsverbruik van een airco te berekenen is het gemiddelde te nemen van de elektriciteitsrekeningen voor een aantal opeenvolgende maanden tijdens het winterseizoen wanneer de airco niet in werking is.

Dit geeft u een basiswaarde voor het elektriciteitsverbruik waarin alle apparaten zijn inbegrepen behalve de airco. Door de gemiddelde waarde voor de winter af te trekken van de maandelijkse facturen van de elektriciteitsleverancier voor de zomer, krijgt u een vrij nauwkeurige schatting van de kosten voor de werking van uw airco. Huiseigenaren kunnen ook profiteren van een aantal online calculators voor energiegebruik die de ingewikkelde wiskunde doen om de berekening te vergemakkelijken.

IZI Cool airco beste prijs

Hoe kunnen de koelingskosten van de airconditioning worden verlaagd?

Er zijn talrijke factoren die de efficiëntie van de eenheden beïnvloeden. Naast de SEER-waarde van de airco spelen ook de energiebesparende kenmerken van het gebouw een belangrijke rol. Voordat u een werkende airco vervangt, moet u altijd de volgende structurele elementen controleren en zo nodig verbeteren:

Isolatie

Slechte isolatie in de muren en het plafond zorgt ervoor dat uw airco langer en harder moet werken om aan de belastingseisen te voldoen. Isolatie is nog steeds de beste investering in energie-efficiëntie die een huiseigenaar kan doen.

Afdichten van kanalen

Hoewel het kanaalsysteem in een woning grotendeels wordt verwaarloosd, heeft het een aanzienlijke invloed op de efficiëntie van de airconditioning. Lekkende leidingen kunnen tot 50 procent van de totale aircokosten in uw huis veroorzaken. De overgrote meerderheid van de huizen in de VS werd gebouwd voordat nationale normen voor het ontwerp en de installatie van kanalen werden vastgesteld. Problemen met het leidingsysteem kunnen worden opgelost door een professionele airco in te schakelen om het systeem af te dichten.

Low-E ramen

Low-E ramen worden tijdens het fabricageproces gecoat met een metaaloxidesamenstelling. De coating wordt aangebracht op verschillende binnenoppervlakken, afhankelijk van het klimaat waarin de ramen worden geïnstalleerd. Geschat wordt dat het vervangen van ramen met enkel glas door een Low-E model tot 35 procent kan besparen op koel- en verwarmingskosten.

Theoretische cijfers zijn nuttig, maar het achterhalen van de werkelijke bedrijfskosten van uw airco biedt een basis voor zinvolle vergelijkingen van apparaten. Als u eenmaal weet hoeveel het kost om uw airco te laten werken, kunt u beter beoordelen waar u uw geld moet investeren om energie te besparen.

Mythes over luchtkwaliteit en airco’s

Voor de meeste mensen is airconditioning een onderdeel van het moderne leven. Waar airconditioning en verwarming vroeger een luxe waren die alleen de rijken zich konden veroorloven, zijn zij nu een normaal onderdeel van het leven. Interessant is echter dat veel mensen nog steeds niet weten hoe airco’s werken en hoe ze moeten worden onderhouden. Wij weten wat er nodig is om verwarming en koeling draaiende te houden. Hier zijn een paar dingen die we meer mensen willen laten weten en die u veel geld kunnen besparen.

Luchtverontreiniging

In de eerste plaats is luchtverontreiniging niet alleen een probleem buitenshuis. Alle lucht in uw huis komt uiteindelijk van buiten, wat betekent dat veel van de verontreinigende stoffen die buiten rondzweven, worden opgevangen en gecirculeerd in uw airco’s. Woningen hebben niet alleen te maken met veel van dezelfde verontreinigende stoffen als de buitenlucht, maar hebben ook hun eigen kleine problemen. Schimmels, stof, virussen, bacteriën en huidschilfers van huisdieren zijn veel voorkomende problemen voor huiseigenaars en kunnen bij gevoelige mensen ernstige ziekten veroorzaken. Gelukkig zijn er veel dingen die we kunnen doen om de lucht in ons huis of bedrijf schoon te houden.

Luchtfilter

Een andere kwestie die veel mensen in verwarring brengt, is hoe vaak luchtfilters moeten worden schoongemaakt. Wij weten dat luchtfilters een grote rol spelen bij het verminderen van de luchtverontreiniging in een woning. Bij de meeste airco’s moeten de filters om de twee maanden worden schoongemaakt. Door de luchtfilters regelmatig te reinigen, kunnen wij ervoor zorgen dat de lucht die onze klanten inademen schoner is en dat hun airco’s zo efficiënt mogelijk kunnen werken.

Installateur van airconditioning

Net als het vervangen van uw luchtfilter, is het jaarlijks laten nakijken van uw airco van essentieel belang om zo lang mogelijk mee te gaan. Maar al te vaak vergeten mensen hun airco totdat er een probleem mee is. Wij bevelen een grondige, routine-inspectie van alle airconditioning units aan. Dit garandeert niet alleen de levensduur van het systeem, maar ook dat de eenheden veilig zijn en geen gevaar vormen voor de klanten. Gelukkig zijn onderhoudspakketten een betaalbaar onderdeel van aircoservice.

Luchtkanalen voor airco’s

Ten slotte is een van de grootste discussies over airco’s het al dan niet schoonmaken van de luchtkanalen. Er zijn heel wat mensen die “nee” zeggen, maar wij als professionals die zowat alles al gezien hebben, zitten vast in het “ja”-kamp. Hoewel we het niet noodzakelijkerwijs routinematig aanraden, zijn er enkele tekenen die erop wijzen dat het tijd is voor een schoonmaakbeurt, zoals een mogelijke knaagdierplaag, overmatig stof en een inefficiënte droger.

Wanneer een of meer van deze verschijnselen zich in een huis voordoen, is het meestal tijd om een aircospecialist in te schakelen om te zien of vuile ventilatieopeningen de oorzaak kunnen zijn. Tijdens een inspectie van de luchtkanalen gebruiken onze aircospecialisten de nieuwste videotechnologie om vast te stellen of verstopte luchtkanalen inderdaad een probleem zijn.

Airco voor woning


monoblock airco